perjantai 12. marraskuuta 2010

Aamun pullat ja illan letut

Pientä luovaa blokkia on ollut ilmassa, joten esitellään tässä vielä yhden postauksen verran viime viikonlopun tuotoksia - nimittäin kylmään maitoon leivottuja pullia.

Pullataikinan voi siis tehdä myös kylmään maitoon ja jättää kohoamaan jääkaappiin yön yli. Tämä on kätevää erityisesti silloin, jos tuoretta pullaa tarvitaan aamulla, sanotaan vaikkapa lapsen luokkatoimikunnan renkaanvaihtotempauksessa.

Taikina tehdään ihan normaalilla tavalla, paitsi että maidon voi kaataa suoraan tölkistä. Hiiva liukenee kyllä kylmäänkin nesteeseen. Inhottavinta on margariinin vaivaaminen - siinä kohti kylmästä taikinasta tulee tosi tahmaista ja sitkeää. Suosittelen nestemäistä margariinia tai sitä, että rasvan sulattaa ja jäähdyttää.

Taikinakulho sitten vaan liinan alle kylmään ja palataan asiaan aamulla. Kohonnut taikina vaivataan hyvin, leivotaan pulliksi ja annetaan niiden kohota huoneenlämmössä tai noin 40-asteisessa uunissa ennen paistamista.

Pullien koon ja kohoamisajan arvioiminen kävi jotenkin hankalaksi - tuloksena isoja, sisältä pehmoisia pullia jotka littaantuivat hieman kuljetuksessa. Hyviä ne kuitenkin olivat, ja auttoivat Tytön luokkaa korkkaamaan luokkaretkirahaston hurjalla 714 euron tuotolla :)

Tänään illalla sen sijaan herkuteltiin letuilla. Taikina valmisjauhopussista, tulos sen mukaisesti hieman keinotekoinen. Mutta kelpasivathan nämä.

Ei kommentteja: