sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Kinuski-banaanikeksit

Oma antimme vappupiknikille keskittyi jälkkäripuoleen: täytemunkkeja sekä kinuski-banaanikeksejä.

Tarkoitus oli käyttää keksien täytteenä banana curdia, ja ajattelin että toffeen tai kinuskin maku sopisi hyvin makeaan banaaniin. Googlailin sopivaa keksireseptiä, ja päädyin hyvän ystäväni Enkelin blogiin :D Tässä siis pohjana belgialaisten kinuskikeksien ohje.

Kinuski-banaanikeksit


1 ½ dl tummaa siirappia
reilu ½ dl ruskeaa sokeria (käytin ruokosokeria)
100 g margariinia
hyppysellinen suolaa
½ tl jauhettua kanelia
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

noin 1 dl banana curdia

Laita siirappi, sokeri voi, suola ja kaneli kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja vaivaa taikinaan. Pane taikina viileään noin 3 tunniksi.

Pyöritä taikina 4-5 cm paksuiseksi rullaksi ja leikkaa ½ cm paksuisiksi viipaleiksi. Nosta keksit leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 180-asteisessa uunissa keskitasossa noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä.

Laita jäähtyneelle keksille täytettä ja paina toinen keksi päälle.

Huomioita reseptistä:

- Taikina oli pehmeää ja kivaa leipoa, mutta tosiaan vaati tuon pitkän seisottamisajan ennen muotoilua. Pyöreän rullan tekeminen olisi tosin varmasti vienyt hermot, joten päädyin tuollaiseen suorakaidemuotoon.

- Makuyhdistelmä oli oikein kiva, karamellimäinen ja makea. Toki keksit toimivat hyvin myös ilman täytettä.

- Täytekeksit ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun curd-tahna on imeytynyt keksiin ja maut ovat sekoittuneet.

- Keksit olisivat voineet 0lla pienempiä tai ohuempia, nyt nämä suupalat muistuttivat ehkä enemmän leivoksia.

Viiriäisenmunia

Vappu on parhaimmillaan yllätyksellinen juhla.

Niin kuin esimerkiksi tänä vuonna, jolloin päädyimme gourmet-henkiselle piknikille nauttimaan trangialla kypsennettyä parsaa ja viiriäisen uppomunia parmankinkun kera.

Sujuu se näinkin. Herkullista ja hauskaa, kiitos koko seurueelle!

perjantai 30. huhtikuuta 2010

Munkkikavalkadi

Nyt seuraa kerskailua...
Ensimmäinen itse tekemäni munkki on tässä:

Eikö vain olekin täydellinen?! :)

Lautasellinen munkkirinkeleitä täksi illaksi:


Huomiselle piknikille täytemunkkeja - puolet mansikka-omenahillolla ja puolet vaniljakreemillä:


Pakkaseen vierasvaraksi munkkeja täytettynä sekä hillolla että kreemillä:

Munkkiresepti on peräisin Chez Mariukselta.

Munkit

50 g tuorehiivaa
1
tl suolaa
1 1/2
dl sokeria
1
muna
1
rkl kardemummaa
4 dl kädenlämpöistä maitoa
11-13
dl vehnäjauhoja
100
g pehmeää voita

Leivo kuten pullataikina. Anna kohota reippaasti. Leivo pieniksi pulliksi.
Lämmitä rasva (käytin rypsiöljyä, myös esim. kookosrasva käy) kattilassa tai syvässä kasarissa 180-asteiseksi eli niin kuumaksi, että pieni taikinapala kypsyy kuplien kullanruskeaksi.

Tipauttele munkit muutama kerrallaan kypsymään reikäkauhalla, varo rasvan roiskumista. Käännä kypsymisen aikana ja paista pari minuuttia per puoli. Nosta munkit talouspaperin päälle hetkeksi jäähtymään ja kieritä sokerissa, kun ne ovat vielä lämpimiä.

Jos haluat munkkirinkilöitä, pistä sormi kohonneen pullan keskeltä läpi ja pyörittele rinkilään reilun kokoinen aukko ennen paistoa.

Täytteen saat kypsiin ja sokeroituihin munkkeihin pursotinpussilla ja pitkällä putkimaisella suukappaleella.

Munkkien kanssa maistuu lasillinen inkiväärisimaa.

OIKEIN ILOISTA VAPPUA KAIKILLE!

torstai 29. huhtikuuta 2010

Kurkista avaruuteen!

Päiväkodin eteiseen oli pystytetty planetaario.

Selkeitä ohjeita seuraamalla sai nähtäväkseen satumaisen näyn.

(Ylpeän Äidin huomautus: ohjeet kirjoitti meidän Poika, jolta myös ryhmätyön alkuperäinen idea oli peräisin)

keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Banana curd

Törmäsin netissä banana curdin reseptiin, ja pitihän sitä kokeilla kun taas oli pöydälle jäänyt tummumaan nippu banskuja.

Alkuperäinen resepti on englanniksi täällä. Itse tein vähän pienemmän annoksen, tästä tuli täysi Pirkka-fetapurkillinen ja vähän päälle.

Banana curd

100 g margariinia
200 g sokeria
3 banaania
1 pieni sitruuna
3 munaa

Muussaa banaanit hienoksi. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu.

Sulata margariini paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sokeri, banaani sekä sitruunan mehu ja kuori. Keitä noin 10 minuuttia. Seos muuttuu kirkkaan keltaiseksi ja läpinäkyväksi.

Vatkaa munia hetki kulhossa. Lisää joukkoon pari ruokalusikallista banaaniseosta (estää juoksettumisen). Kaada koko munaseos kattilaan banaaniseoksen joukkoon ja kypsennä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu.

Kaada desinfioituun tölkkiin ja säilytä viileässä.

Puutarhauutisia

Eilen koulitut taimet olivat tänään auringonpaisteessa näin terhakkaita:

Elämänlangat asuvat vessapaperihylsyissä. Krassit, auringonkukat ja kesäkurpitsat pääsivät oikeisiin ruukkuihin.

Aurinko patisti myös pihalle. Istutuslaatikoihin mullan sekaan piiloutui paljon porkkanaa sekä neljää sorttia salaattia. Päälle harsopeite.

Muusileipää

Tulipa perunamuusin lopusta herkullista teeleipää. Kuva on näpätty nopsasti kännykkäkameralla eikä siksi vastaa todellisuutta. Oikeasti nämä paitsi maistuivat, myös näyttivät herkullisilta. Lisäpiste tulee ihanasta paistuvan perunan tuoksusta keittiössä.

Resepti on muokattu Soppakellarista.

Perunaiset teeleivät

noin 2 dl perunamuusia
1 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
reilu 1 dl kauraleseitä
1,5 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
50 g margariinia

Sulata rasva kattilassa. Sekoita joukkoon muusi ja maito. Sekoita kulhossa kuivat aineet ja kippaa joukkoon maito-perunaliemi. Sekoita tasaiseksi.

Painele leivinpaperin päälle jauhojen avustuksella leipäsiksi, aja taikinapyörällä lohkoiksi ja pistele haarukalla.

Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia.