tiistai 6. huhtikuuta 2010

Plan 7 From Outer Space

Seitsemänvuotias Poika vietti kavereidensa kanssa synttäreitä avaruusteemalla.

Avaruuskakku

4 munan kääretorttupohja
maitoa kostutukseen
1 annos Kinuskikissan lakritsitäytettä (Brunberg Alku-karkeista)
2 banaania
1 annos Kinuskikissan lakritsikinuskia

Leikkasin kääretortusta kolme kulhoon sopivaa levyä. Vuorasin kulhon kelmulla ja täytin kerroksittain kakkulevyillä, ohuilla banaaniviipaleilla ja lakritsitäytteellä. Annoin kakun asettua jääkaapissa painon alla pari tuntia, kumosin ja kaadoin päälle lakritsikinuskin.

Tein lakritsikastikkeen sekä täytteeseen että kinuskiin edellisenä päivänä. Kinuskia varten sitä olisi voinut keittää hieman pidempään, sillä jäähdyttyäänkin koostumus muistutti enemmän kastiketta kuin kuorrutetta, ja valui pitkin kakun reunoja muodostaen aikamoisen avaruuslammikon. Kuitenkin kuorrute peitti kakun hyvin ja koristeetkin pysyivät aloillaan, joten vahinkoa ei syntynyt.

Kakun koristeeksi Tyttö ja Poika muotoilivat ja maalasivat sokerimassasta avaruusaluksia.

Tähdiksi teimme rock candy -ohjeella sokerikristalleja. Ohjeita lueskelin monesta paikasta, esimerkiksi täältä.

Rock Candy

Vettä
Sokeria (noin 2-3 kertaa veden määrä)
Elintarvikeväriä
(Aromia)

Kuumenna vesi ja liuota sinne sokeria niin paljon kuin mahdollista (noin 3 x veden määrä). Mausta halutessasi esim. minttuaromilla ja värjää halutun väriseksi. Kaada sokeriliemi lasipurkkiin ja työnnä purkkiin esim. puuvillanaru tai grillitikku kiteiden tarttumapinnaksi. Naru kannattaa pyöritellä sokerissa ennen purkkiin laittoa. Jos käytät grillitikkua, aseta se roikkumaan jonkin varassa niin, ettei se osu purkin pohjaan.

Liemen jäähtyessä siihen liuennut sokeri alkaa kiteytyä. Viikon-parin kuluttua sokerikiteet lakkaavat kasvamasta. Kaada loppu liemi pois ja anna karkkien kuivua hyvin.

Huomioita reseptistä:
- Lankoja oli aivan mahdoton saada pysymään pystyssä liemessä, joten ne löllivät liemessä pitkin pituuttaan.
- Iso osa kristalleista muodostui purkin pohjalle, eikä niitä saanut sieltä irti. Kapeampi purkki ja pidemmälle ulottunut tarttumapuikko olisi varmasti houkutellut kiteet sinne minne olisin ne halunnut.
- Jonkin ohjeen mukaan pinnalle muodostuva kuori pitäisi poistaa (ja syödä). En tiedä olisiko se auttanut siinä, että kristallit olisivat keskittyneet naruun.

Kakun lisäksi tarjolla oli

- Rakettileipiä (paahtoleipää, kinkkua, paprikaa)

- Olion osia (cocktail-tikussa viinirypäle, juustokuutio ja puolikas lihapulla)


- Tähti-tikkupikkuleipiä ja avaruushirviökeksejä (resepti täällä, koristelu tomusokerikuorrutteella ja salmiakkihipuilla)

Joka kerta hämmentää, miten vähän lapsille lopulta herkkuja maistuu. Kakkua söi vain pari poikaa (vaikka se oikeasti oli todella hyvää!) ja suurin menekki oli cocktail-tikuilla.

Ohjelmanumerot oli viime vuoden oppien perusteella karsittu minimiin. Pojat usutettiin valotikkujen - ei kun miekkojen - kanssa katsomaan videota pimeään kotiteatterihuoneeseen. Sieltä tullessa oli selvitettävänä morse-aakkosin kirjoitettu viesti, jonka perusteella Tytön sängyn alta löytyi eksynyt avaruusalus täynnä suklaamunia ja lakupatukoita.

Lapsilauman kadottua ovesta ulos seurasi nopea raivaus ja kattauksen vaihto ennen sukulaisten saapumista...

Ei kommentteja: