torstai 12. elokuuta 2010

Tahmea päivä

Lomapäivissä on parasta se, kun voi tarttua hetken mielijohteesta mihin puuhaan milloinkin sattuu innostumaan. Niin kuin esimerkiksi tänään keksin, että alakerran pakastin pitää sulattaa ja viime vuoden marjasato keittää hilloiksi ja mehuiksi juuri NYT. Siinä puuhassa menikin sitten sen verran myöhään, ettei enää ollut valoa kunnon kuviin... no menköön.

Säilöntä on hauskaa kun niihin purkkeihin voi panna sekaisin aivan mitä tahansa ja sokeri varmistaa, että kaikki on lopulta hyvää kuitenkin. Niinpä uskalsin tänään kokeilla vähän erikoisempaa hilloseosta, joka osoittautuikin aivan loistavaksi.

Saanko esitellä: Herkkuhillo à la Viiriäinen.
Punaista karviaista, mansikkaa, minttua ja basilikaa. Aivan ihanan aromaattista, erityisesti aikuiseen makuun juuston höysteenä.

Tämän lisäksi tuli tehtyä uusi satsi lapsiin loistavasti uppoavaa Äidin parasta hilloa: omena-mansikkaa. Viime vuonna laitoin enemmän omenaa ja vähemmän mansikkaa, ja se oli mielestäni jopa vielä parempaa - tästä tuli aika makeaa. Namia silti, ja siivilän läpi suodatettuna niin ettei omenankuoret tartu hampaiden väliin.

Jouluun laskeutuminenkin alkoi tänään - laitoin hautumaan ison purkillisen mustaherukka-minttulikööriä. Monena vuonna olen tehnyt liköörin kirsikoista, mutta tämän vuoden sato oli kokonaista yksi kirsikka ;)

Reseptihän on ihanan helppo: suunnilleen saman verran marjoja/hedelmiä, sokeria ja kirkasta viinaa, purkkiin kansi päälle ja unohdetaan kaapin perälle. Jossain vaiheessa syksyä siivilöidään marjat pois (ja syödään ne, nam nam) ja unohdetaan purkki uudelleen, mielellään useammaksi vuodeksi.

Päivitys: likööri kaivettiin esiin kaapista joulun alla.

Lisäksi keittelin kattilalliset punaista (musta-valkoherukka) ja vaaleaa mehua (omena-valkoherukka-karviainen). Nekin taitavat mennä jouluglögien ja muiden talvijuomien pohjiksi, kun janojuomana maistuu kuitenkin kaupan mehu paremmin.

Suunnitelmana olisi kokeilla tänä syksynä vielä ainakin minttuhyytelöä ja jotain pihlajanmarjoista. Omenoitakin näyttää taas tulevan ihan mukavasti...

Ei kommentteja: