perjantai 24. syyskuuta 2010

Aurinkotekniikka

Kolmas tapa kiinnittää väri on silittää valmis ja kuivunut työ. Tämä tapa sopii erityisesti silloin, kun värin haluaa levittää siveltimellä maalaten.

Maalaamalla värjättyjä töitä voi kuvioida esimerkiksi "aurinkotekniikan" avulla - lainausmerkeissä siksi, että tekniikalla ei varsinaisesti ole mitään tekemistä auringon kanssa. Kyse on siitä, että märällä maalilla suditun kankaan päälle laitetaan jotakin, joka estää kosteutta haihtumasta siitä kohdin - esimerkiksi erilaisia esineitä, lehtiä tai muovikalvon palasia. Kun muu kangas kuivuu, kostea väriliuos imeytyy esineen alta pois ja kuviokohta näkyy vaaleampana.

Eli: ensin koko kangas maalataan halutulla värillä

sitten asetetaan päälle kuviot, mahdollisimman tiiviisti kangasta vasten.

Nämä lehdet olivat kuivuneet jo vähän liian kauan ja alkoivat käpristyä irti kankaasta; paras olisi käyttää lehtiä, jotka ovat suoristuneet painon alla vaikkapa yön yli mutta ovat edelleen painavia.

Odotetaan. Kuivumista voi nopeuttaa laittamalla kankaan kuumaan auringonpaisteeseen (siitä nimi!) tai talviolosuhteissa lampun alle.

Tässä lampun alla on toinen tekniikkakokeiluni. Aurinkotekniikassa voi hyödyntää myös (karkeaa) suolaa, joka imee kosteuden ja sen mukana väriliemen pois kankaalta.

Kun kangas on täysin kuiva, poista kuviot ja silitä työ.Muovikalvoilla saa mielikuvituksellisia ja selvärajaisia kuvioita - mallina nämä upeat kurssikaverin kissa- ja hiiri-työt.

Ei kommentteja: