sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Rapu ja sen kaverit

Vuosittaiset ystäväporukan rapujuhlat vietettiin meillä eilen.

Aluksi nautittiin kuohujuomasta ja juustokekseistä. Resepti muokattu täältä.

Juustokeksit

5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
50 g parmesanraastetta
50 g emmentalraastetta
1,5 dl juoksevaa margariinia
2 munaa
2 rkl kylmää vettä

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja juustoraasteet keskenään. Sekoita joukkoon margariini. Lisää muna ja vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa.

Kauli taikina noin 3–4 mm paksuksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja ota muotilla keksejä. Nosta ne varovasti pellille leivinpaperin päälle.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes keksit saavat hieman väriä.


Seuraavaksi vuorossa oli voitaikinakannen alla tarjoiltu sienikeitto.

Kuorrutettu sienikeitto

1 l kantarelleja
2 sipulia
öljyä
1,5 l vettä
vajaa dl vehnäjauhoja
2 kasvisliemikuutiota
2 dl ruokakermaa
200 g kantarellituorejuustoa
suolaa
mustapippuria
persiljaa

1,5 pkt voitaikinaa
kananmunaa

Puhdista ja paloittele sienet, silppua sipuli. Hauduta niitä öljyssä, kunnes neste haihtuu. Lisää jauhot ja vesi vähitellen, kuumenna kiehuvaksi. Lisää liemikuutio, kerma ja juusto. Anna kiehua jonkin aikaa ja mausta lopuksi reilusti suolalla, pippurilla ja persiljalla (tosin ei välttämättä kannata holauttaa keittoon koko pippurimyllyllistä, kuten minä tein kun myllyn korkki jäi käteen).

Jaa jäähtynyt keitto uuninkestäviin kuppeihin. Ota kaulitusta voitaikinasta hieman kuppia suurempia pyörylöitä. Voitele ne munalla ja koristele taikinakuvioilla. Voitele munalla myös kuppien reunat. Venytä taikinakannet kuppien päälle (kaveri on tässä hommassa kätevä apu). Paista noin 200 asteessa, kunnes kannet ovat kauniisti ruskistuneet.


Keiton jälkeen päästiin käsiksi päivän päähenkilöihin.

Ravut tarjoiltiin paahtoleivän kanssa, oheen oli tarjolla kolmea eri turkkilaiseen jugurttiin sekoitettua kastiketta (lime, tilli ja valkosipuli). Palanpainikkeeksi akvavitiä ja herkullista kotitekoista tillisnapsia.

Jälkkäriksi nautittiin superherkullista lime-juustokakkua. Tekijä saa linkittää reseptin kommentteihin, jos vain jaksaa :)

Ei kommentteja: