lauantai 23. huhtikuuta 2011

Kevätpihalla

Aivan ihanan aurinkoista ja lämmintä tänään! Melkein koko päivä tuli tongittua pihaa.

Jonkinmoiset murmelit olivat asustaneet etupihan pensaissa. Pitäisikö koko puska ajaa alas jo tässä vaiheessa?

Välillä rapsuteltiin grilli puhtaaksi ja paisteltiin kevään ensimmäiset makkarat ja maissit. Tyttö hääti äidin pois keittiöstä ja puuhasi ihan itsekseen raikkaan kurkku-porkkana-appelsiinisalaatin. Siitä olisi voinut kuvankin ottaa - nyt pitää tyytyä sanallisiin kehuihin.

Ja sitten takaisin pihatöihin.

Kun muutimme taloon muutama vuosi sitten, oli puutarha jo periaatteessa valmis. Olin kuitenkin aika monesta asiasta eri mieltä edellisten asukkaiden kanssa, joten vuosien varrella on tullut vähitellen siirreltyä kukkasia paikasta toiseen vaihtelevalla menestyksellä.

Etupihalla rehottava ruusupusikko sai väistyä jo ensimmäisenä kesänä pionipenkin tieltä, ja edellisen emännän keittiöpuutarhasta tuli kukkapenkki. Tänä kesänä olisi aika panna nämä tavalla tai toisella uusiksi.

Jossain aloittelevan puutarhurin innossa halusin välttämättä kaivaa vierekkäin kaksi erillistä penkkiä, toisen pioneille ja toisen vanhaa yrttipenkin reunusnauhaa hyväksi käyttäen muille perennoille. Väliin jäi noin 20-senttinen "nurmikko"kaistale, joka pukkaa lähinnä vuohenputkea ja jonne on tietysti aivan mahdotonta päästä millään leikkurilla käsiksi.

Tässä piirusteltuna penkkien nykyistä sisältöä. Pionipenkki oli perustettaessa hyvinkin reilusti koholla - nyt se on vajonnut pahasti kuopalle. Perennapenkkiin on haalittu eri puolilta tonttia kaikenlaisia keltasävyisiä kukkia - ja vahingossa kontrastiksi yksi tummanvioletti iiris. Olen sinänsä ihan tyytyväinen näihin superhelppoihin lajeihin.

Uusimisprojektissa olisi tarkoitus
- yhdistää pioni- ja perennapenkki
- korottaa varsinkin pionien istutusalustaa
- muotoilla istutusalue niin, että se paremmin sopii sisääntuloväylän viereen eikä "katkaise" tilaa
- reunustaa penkki siististi
- ryhmitellä kasvit uudelleen ja hankkia pari lisäystä

Onko ideoita reunukseksi tai kasveiksi?

Ei kommentteja: