maanantai 10. toukokuuta 2010

Kylmää hyvää

Äitienpäivän ja Tytön nimppareiden juhlistamiseksi pöytään katettiin itsetehtyä jätskiä. Jäätelökone on Ukin meille lahjoittama vanha Philips, ohjeet muokattu koneen oman ohjekirjasen, Salaisen leivontaystävän lahjoittaman reseptikirjan sekä Hesarin innoittamana.

Lakritsijäätelö

n. 150 g Brunberg Lakritsi-Alku -karamelleja (tai Kickiä)
1 dl kuohukermaa

2 munaa
1 1/4 dl sokeria
2,5 dl maitoa
2 dl kuohukermaa

Valmista ensin lakritsikastike. Pilko karkit kattilaan, mittaa päälle kerma ja keittele, kunnes karkit ovat sulaneet ja kastike on tasaista. Nosta jäähtymään.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon maito. Kaada seos kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakeutuu. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää kerma ja sekoita hyvin. Kaada seos jäätelökoneeseen ja anna käydä pehmis-mäiseksi.

Kaada jäätelö laakeaan rasiaan ja sekoittele joukkoon raidoiksi lakritsikastiketta. Anna jäätelön kovettua pakastimessa.

Tarjoa lopun lakritsikinuskin ja salmiakkiströsselin kanssa.


Minttu-suklaajäätelö

noin 85 g maitosuklaata
3 dl maitoa
85 g sokeria
3 munankeltuaista
3 dl kuohukermaa
1,5 dl Marianne-karkkeja rouhittuna

Mittaa suklaa ja maito kattilaan ja kuumenna, kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Nosta jäähtymään.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kaada suklaamaito joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Kaada seos kattilaan ja hauduta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen noin 10-15 minuuttia, kunnes seos paksuuntuu. Huom! Älä anna seoksen kiehua, jotta kananmuna ei juoksetu.

Ota kattila tulelta ja anna jäähtyä ainakin tunti. Vatkaa tällä välin kerma vaahdoksi. Sekoita maito-munaseos kermavaahdon joukkoon ja jäädytä jäätelökoneessa. Sekoita Marianne-muru lähes valmiin jäätelön joukkoon.


Huomioita resepteistä:
- Valmistusaineet olivat pitkälti samat molemmissa jäätelöissä mausteita lukuunottamatta. Itse tykkäsin kermavaahdon kuohkeudesta, joten jatkossa varmaankin teen jätskin sillä ohjeella.
- Ensimmäisessä maisteluerässä molemmat jätskit tuntuivat jotenkin rasvaiselta, varsinkin minttusuklaasta jäi kalvo kitalakeen. Myöhemmillä herkuttelukerroilla ongelmaa ei ollut, olisiko pakastusaika auttanut?
- Lakritsijätskissä oli kivasti samaa ideaa kuin Valion versiossa. Ehkä vähän salmiakkisempi maku olisi vielä parempaa - siis turkinpippurirouhetta kinuskin joukkoon tai salmiakkiströsseleitä sattumiksi valmiiseen jätskiin.
- Minttusuklaa oli superherkkua. Maitosuklaasta tuli riittävästi makua mintun kaveriksi - pelkkänä suklaajätskinä toimisi varmaan paremmin tummasta suklaasta tehty versio.

1 kommentti:

Omppu-pomppu kirjoitti...

Aah, muistan kun muksuna tehtiin mökillä omista mansikoista sitruunalla kirpeytettyä sorbettia, mansikat oli pakkasesta joten kone teki tosi nopsaa sorbetin valmiiksi =) Sitä voin suositella, aineita en muista mitä tuli mutta voisin veikata, sitruunamehua, mansikoita, sokeria, (valkuaisvaahtoa??)