tiistai 4. toukokuuta 2010

Porkkana ja punajuuri

Tänään tuli leivottua aika jouluisista aineksista.

Kinuskikissa teki hiljattain punajuuripiirakkaa, joka toi jostain syystä mieleeni vuosien takaisiin Itä-Eurooppa-teemaisiin illallisiin tekemäni chlodnik-keiton. Keiton pääasialliset ainekset olivat punajuuri ja kinkku, joista nyt sitten sovelsin oman piirakkaversioni.

Sen verran sain pidäteltyä itseäni, että jätin pois keittoreseptissä esiintyneet tuorekurkun ja tillin ;) Pohjan resepti on suoraan Kinuskikissalta, täytettä sovelsin enemmänkin vuoan koon ja jääkaapin sisällön mukaiseksi.

Piirakka hymyilee, koska huvittelin laittamalla kinkut ja punajuuret täytteessä sisäkkäisiksi renkaiksi. Juustoa tuli kuitenkin päälle niin paksu kerros, että raidoitus ei täysin näy piirakan pinnalle asti.

Kinkku-punajuuripiirakka

150 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
½ tl suolaa
1 dl kylmää vettä

kimpale palvikinkkua
n. 2 dl keitettyjä punajuurikuutioita
1,5 rkl piparjuurituorejuustoa
3 dl ruokakermaa
3 kananmunaa
n. 2 dl emmental-raastetta
valkopippuria
timjamia
suolaa

Nypi taikinan kuivat aineet rasvan joukkoon. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. (Anna levätä hetki jääkaapissa.) Painele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille.

Levitä pohjan päälle kuutioitu kinkku ja punajuuret. Pehmitä tuorejuusto ja sekoita siihen vähän kerrallaan kerma. Lisää muut täytteen ainekset ja kaada tasaisesti vuokaan.

Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Huomioita reseptistä:
- Todella hyvää! Rapea ruispohja, suolainen kinkku ja makea punajuuri sointuivat todella kivasti yhteen.
- Piparjuurijuustoa olisi voinut olla reippaasti enemmänkin - tämä määrä irtosi purkin pohjalta tällä kertaa.
- Voin muuten hyvillä mielin suositella myös chlodnikia.


Lisäksi täydensin perheen leipävarastoa porkkanasämpylöillä, joiden esikuva löytyy Kaunista Elämää -blogista. Vaihdoin ainoastaan ruishiutaleet ruisjauhoiksi ja veden maidoksi.

Porkkanasämpylät

5 dl maitoa
1 rkl hunajaa
2 tl suolaa
3 suurta porkkanaa raastettuna
1 pss kuivahiivaa
1 dl ruisjauhoja
n. 10-12 dl vehnäjauhoja
1/2 dl oliiviöljyä

Lämmitä maito. Lisää porkkanaraaste ja mausteet. Sekoita hiiva jauhoihin ja lisää jauhoja, kunnes saat pehmeän taikinan. Lisää loppuvaiheessa myös öljy. Kohota noin puoli tuntia, leivo pienehköiksi sämpylöiksi, kohota uudelleen ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Huomioita reseptistä:
- Jätin taikinan todella löysäksi, niin että sitä oli vaikea saada irti sormista. Sämpylät olivatkin pitkälti vain pellille mäiskäistyjä taikinamöykkyjä - mutta kohosivat uunissa sieviksi ja pyöreiksi.
- Sämpylät olivat aika makeita ja porkkana maistui selvästi. Vähempi määrä porkkanaa riittäisi, tai ehkä vastapainoksi voisi lisätä jotain yrttiä?

Ei kommentteja: