perjantai 4. marraskuuta 2011

Nyt löytyi joulukakku!

Unkarilaisen aterian päätti ainakin nimensä perusteella oikeasta maasta peräisin oleva kakku. Resepti löytyi Marielta, mutta puolitin määrät pientä vuokaa varten. Lisäksi vaihdoin pähkinät keksimuruihin, jottei tulisi allergiaongelmia.


Unkarilainen kanelitäytekakku
pieneen vuokaan


vajaat 100 g margariinia
vajaa 1 dl sokeria
½ rkl vaniljasokeria
1 muna
1 dl kermaviiliä
reilut 2 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
ripaus leivinjauhetta
ripaus suolaa

½ dl sokeria
1 tl kanelia
muutama Marie-keksi (tai 50 g pähkinämurskaa)

4-5 tl kiehuvaa vettä
1 tl pikakahvijauhetta
reilu 2 dl tomusokeria
ripaus vaniljasokeria
koristekuulia ja -helmiä

Vatkaa margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, lisää vaniljasokeri ja muna hyvin vatkaten. Sekoita taikinaan vuorotellen keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kermaviili. Sekoita toisessa kulhossa keskenään täytteen sokeri, kaneli ja murustetut keksit tai pähkinät.

Levitä noin kolmasosa taikinasta korppujauhotetun vuoan pohjalle, käytä apuna vehnäjauhoja. Ripottele päälle puolet täytteestä. Levitä toinen kerros taikinaa, loput täytteestä ja päällimmäiseksi taikinakerros. Paista 175 asteessa 35-40 minuuttia.

Kumoa kakku ja anna sen jäähtyä. Liuota kuumaan veteen kahvijauhe. Sekoita tomusokeriin vähän vaniljasokeria ja siivilöi tomusokeria kahvin joukkoon, kunnes saat melko paksun, mutta kuitenkin valuvan kuorrutteen. Kaada kuorrute jäähtyneen kakun päälle ja anna sen valua reunojen yli. Ripottele päälle koristeet ennen kuin kuorrute jähmettyy.


Huomioita reseptistä:
- Aivan käsittämättömän hyvää! Täyte mehusti kakkua, koostumus oli pehmeä ja maku aivan mainio.
- Täyte toimi keksimuruilla oikein hyvin, mutta en epäile etteikö pähkinät olisi myös sopineet :)
- En tiedä miksi meidän kakustamme tuli sisältä noin paljon esikuvaansa tummempi... Tummempaa kanelia?
- Kahvikuorrute kruunaa kokonaisuuden

Ei kommentteja: