torstai 29. heinäkuuta 2010

Ilomantsi!

Työreissu kuljetti itärajalle. Ilomantsin seminaarista tulikin riemastuttava matka karjalaiseen perinteeseen. Erityisesti Parppeinvaaran museokompleksista löytyi paljon mieleenpainettavaa.

Käspaikkoja
Kalevalan keruun aikaisia pirtoja (nämä olivat varmaan yli metrin mittaisia!)

Nykykansantaidetta - enimmäkseen puu- ja betoniveistoksia, mutta myös virkattuja liikennemerkkejä :)

Mateli Kuivalattaren Kantelettareen laulamia värssyjä:

Mie tahon tasaista miestä

Enpä huoli kaalikkainen
noista poika puitukoista,
koirista kotikyläni,
nallikoista naapurini,
kun ei tule tuonnempata
ehtine etempätä
yli kuuen kirkkokunnan,
yli kappelin kaheksan,
empä huoli haitukoista.

Jääpi vaan tytöstä tästä
jääpi sulhaset surulle
nuorta miestä miel'alalle:
Koiteren koriat sulhot
Tokrajärven tolloturvat
Lylyvaaran lylleröiset
Kirvesvaaran kiltit miehet
Sonkajan soriat sulhot.

Museossa oli myös mielenkiintoinen Kalevala Korun varhaisvaiheita esittelevä näyttely sekä palanen toista maailmansotaa, mutta niistä ei tullut näpsittyä julkaisukelpoisia kuvia.

Museopuodista löytyi vihkokaupalla karjalaisia kansanlauluja muutaman kolikon hinnalla, sekä vähän isommalla sijoituksella koko perheelle Väinämöis-aiheinen Myytti-peli.

Perhe päässee jossain vaiheessa nauttimaan myös näistä:

Ilomantsilainen vatruska
Ritva Martiskainen

"Kuuskymmentä vatruskoo tulloo kolomesta kilosta perunnoo ja sitte puoltoista killoo riissii ja voita ja suolloo. Ja par koprallista vehnäjauhhoo. Voita pittää olla 750 g voitelluun ja riissin sekkaan.

Ensin keitetään perunat ja sitten ne kuoritaan kuumana ja pannaan sosemyllyn läpi kuumana. Sitten ne jiähytettään ja lisätään 1-2 vatkattuu kananmunnoo ja pari koprallista jauhoo.

Ensin tehhään pötky taikinasta. Sitte se palotellaan ja taputettaan ohueksi kakkaraksi.

Sitte pannaan keitetty, irallinen riissi toiselle puolelle ja taitettaan. Sitte pannaan uuniin ja paistettaa kolomessasaassa asteessa niinkauan kun ovat piältä ruskeita.

Ennen syömistä voiellaan voisulalla ja syyvvään munavoin kera.

Hyvä vatruska on ohutkuorinen ja siinä on riisitäyte irrallaan. Se on hyvänvärinen ja voilla voijeltu."

Ei kommentteja: