perjantai 18. helmikuuta 2011

Kotikemistit

Mies ja lapset innostuivat jonkun tv-ohjelman perusteella tekemään kotona osmoosikokeiluja.

Pomppumunat olivat jo ennestään tuttu koe: kananmuna upotetaan pariksi päiväksi väkiviinaetikkaan, niin kova kuori syöpyy pois ja tuloksena on superpallomainen, pomppiva muna.

Nyt kokeiltiin suolan vaikutusta. Kuorettomat munat siirrettiin etikasta toinen suolaveteen, toinen suolattomaan. Suolaveden oli tarkoitus vaikuttaa niin, että siinä köllivä muna kutistuisi kun taas toinen turpoaisi isommaksi. Eipä tullut näkyvää eroa munien koossa, mutta tuntuu siltä kuin suolavedessä olleen munan keltuainen olisi kutistunut ja toisen taas levinnyt?

Toiseen kokeeseen tarvittiin peruna ja suolaa. Potusta leikattiin pohja tasaiseksi ja koverrettiin astiaksi, joka täytettiin suolalla.

Vadille kaadettiin vettä ja pottu pantiin siihen odottelemaan...

...niin suola imi veden lautaselta perunan sisäpuolelle.

Ei kommentteja: