keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Mikä puku? Mikä puku!

Kierrätyskeskus yllätti jälleen. Vasta seuraavana päivänä selvisi, mitä tuli ostettua, kiitos vaan tiedon kaivajille! Ehkä hieman nolottaa kun en itse tunnistanut...

Koillismaan kansallispuku:
Hame, liivi ja tasku. Todella taidokkaasti ommeltu puku. Minulle hieman reipasta kokoa, mutta en tiedä raaskiiko liivin saumoja lähteä aukomaan vai antaako mieluummin olla.


Tasku kiinnitetään värikkäällä, tupsupäisellä pirtanauhalla.Mukana oli myös piikikäs karjalaismallinen säppäli, mutta se ei suinkaan kuulu Koillismaalle vaan...

...Aino-pukuun. Mekko oli myymälässä laitettu jostain syystä setiksi kansallispuvun liivin ja taskun kanssa, ja raitahame oli myynnissä erillisenä. Siispä ostin molemmat. Eikä kyllä kaduta, nyt kun selvisi puvun historia.


Sivusaumoissa hapsua

ja helmassa kaunista kirjailua. Tämän mekon materiaalit ovat selvästi kevyempiä kuin oikeassa kansallispuvussa.

Aino-puvun vyöksi (?) oli tarjolla vaaleanpuna-punasävyinen kapea pirtanauha. Muut osat - paidat, essut, korut - puuttuivat. Tänään säntäsin takaisin Kierrätyskeskukseen penkomaan, ja onnistuin löytämään Koillismaan essun. Pitänee muutama päivä päivystää josko loputkin osat ilmaantuisivat. Kuulemma puvut ehtivät olla esillä puoli tuntia ennen kuin minä tulin paikalle, joten tuskin paidat ovat ainakaan sitä ennen minnekään karanneet.

Aino-puvun koruista paras löytämäni kuva on täällä. (Päivitys: Museot online -sivustolla tarkkoja kuvia rintaketjusta ja soljesta ja vyöstä (grr kun vyö on kuvassa väärinpäin eikä näy hyvin)) Niitä, samoin kuin Koillismaan puuttuvia osia, saa tilattua Vuorelmalta, mutta tuleehan niille hintaa... Toisin kuin tuolla Kierrätyskeskuksessa. Onhan se ihan ymmärrettävää (ja minun onneni), että tämmöisten pukuharvinaisuuksien arvoa ei tunneta. Mutta nämä puvut yhteensä 50 euroa ja essu 1,50 € päälle - onhan se tavallaan vähän surkeaa.

Päivitys: Löysin Koillismaan puvun tykkimyssyn ja siihen kuuluvan pitsin! Paidat vielä puuttuu, ja korut tietysti.

Päivitys 2: Aino-puku sai käädyt.

1 kommentti:

Enkeli kirjoitti...

vau upea löytö!