Lasten kanssa listasimme syyslomatoiveita, ja yksi yhteinen oli tämä: laitetaan jotain hienoa ruokaa MasterChef-tyyliin. Niinpä tänään kutsuttiin ystäviä kylään ja tarjottiin viiden ruokalajin menyy:
Etanoita valkosipulivoissa
Chapataa
~~
Surimiravioleja sitruuna-voikastikkeessa
~~
Ankan rintafileitä madeirakastikkeella
Ruusukaalinlehtiä ja pinjansiemeniä
Appelsiinilla maustettu porkkanapyree
~~
Lajitelma juustoja, hilloja ja keksejä
~~
Suklaamousse, pensasmustikoita ja mesiangervo-päärynäkompottia
Suklaamokka
Kuvia ei tullut napattua, mutta eipä niistä maut välittyisikään. Kaikki oli kuitenkin niin herkkua että itsekin kehtaan kehua.
Etanat ostettiin valmispakasteina, koska kaupasta ei löytynyt tyhjiä kuoria. Pakastetut ja valmiiksi täytetyt etanat aseteltiin merisuolapedille, jossa ne pysyivät siististi pystyssä paiston ajan.
Surimiraviolit
400 g durum-jauhoja
4 kananmunaa
n. ½ tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
loraus vettä
täyte:
1 rasia surimipaloja
1 prk ricotta-juustoa
1 salottisipuli
suolaa, valkopippuria
tuoretta kirveliä
sitruunamehua
kastike:
50 g voita
1 sitruunan kuori raastettuna
½ sitruunan mehu
suolaa, pippuria
raviolien keitinvettä
Tee jauhoista keko ja kaiva siihen kuoppa. Kippaa kuoppaan kananmunat, suola ja öljy. Nypi sekaisin, lisää tarvittaessa pieni loraus vettä mutta muista, että taikina tuntuu ensi alkuun kuivalta. Vaivaa sitä kunnes taikinasta muodostuu pallo. Anna sen huilata kylmässä.
Hienonna surimi ja sipuli, sekoita juuston joukkoon ja mausta.
Kauli taikina ohueksi levyksi. Laita täytettä nokareina ja painele niiden välistä tyynyt kiinni. Voitele saumakohdat munalla.
Sulata kastikkeen voi ja mausta sitruunalla, suolalla ja pippurilla.
Keitä raviolit suolalla maustetussa vedessä muutama tyyny kerrallaan, kunnes ne nousevat pinnalle. Nosta kastikkeen joukkoon muutama ruokalusikallinen keitinvettä. Nosta raviolit reikäkauhalla kastikekattilaan ja pyöräytä kastikkeen joukkoon, nosta tarjolle.
Ankan rintafileet paistettiin Hesarin ohjeen mukaan. Kastikkeessa osa punaviinistä korvattiin madeiralla. Kastike oli aterian ainoa selkeästi epäonnistunut osa; ankan rasva ja viini eivät ollenkaan sekoittuneet keskenään.
Porkkanapyreen ohje löytyi myös Hesarista, tosin nestemäärää pienennettiin hurjasti. Keitinvettä ei lisätty ollenkaan, ja appelsiininmehuakin ehkä korkeintaan puolen hedelmän verran.
Ruusukaalista irroteltiin mahdollisimman paljon lehtiä, ja niitä hauduteltiin pannulla pippurilla ja suolalla maustetussa voissa yhdessä pinjansiemenien kanssa.
Tämä kombo toimi aivan mielettömän hyvin. Annos ei kaivannut ollenkaan perunaa tai muuta vastaavaa lisuketta.
Juustovadilla oli blue ocean -sinihomejuustoa, yrtti-brietä, Valion Kappelia sekä Appenzelleriä. Hilloina itsetehty kirsikka sekä pihlajanmarja-konjakki, plus lisäksi kaupan (hyvää) appelsiinimarmeladia. Keksit kaupasta; sipulinsiemenkeksejä sekä pieniä ruiskeksejä.
Suklaamoussen ohje täältä, ilman konjakkia. Lisukkeeksi pakasteesta napattiin sokeriliemessä pakastettuja oman pihan päärynöitä. Heitin liemen joukkoon teesihdissä kuivattua mesiangervoa ja keittelin kokoon. Hirmun ihana mesiangervoinen aromi! Bonukseksi pihalta löytyi vielä muutama pakkasta uhmannut pensasmustikka annosten koristeeksi.
Höysteeksi Nescafén ohjekirjasta ko-mocca-nimellä kulkenut kahvijuoma hieman ainesmääriä muokattuna:
1 annos Nescafé espressoa
1 dl maitoa
1½ palaa tummaa suklaata
2 rkl kermavaahtoa
Kuumenna maito ja sulata joukkoon suklaa. Valmista kahvi kuppeihin, kaada päälle suklaamaito ja lusikoi päällimmäiseksi kermavaahtoa. Ripottele lopuksi päälle ruokosokeria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti