maanantai 23. heinäkuuta 2012

Kakussa kukkia ja kerroksia

Tähän kerrosherkkuun toimi inspiraationa yksinkertaisesti se, että mansikoita ja limettejä sekä pakkasessa olevia viimevuotisia mustikoita piti saada upotetuksi jonnekin. Ei pöllömpi ratkaisu, tästä muhkeankokoisesta kakusta riitti herkuteltavaa moneen tilaisuuteen.

Inspiraatiota on saatu Kinuskikissan Juhlapöydän raitakakusta, mutta reseptin viimeistely on ihan oma.

Kolmen kerroksen juustokakku

1 pötkö mustikkatäytteisiä kaurakeksejä (Kaurakas)
n. 75 g margariinia

4 dl vispikermaa
2 rs (à 180 g) maustamatonta tuorejuustoa
2 dl maustamatonta jugurttia

Mustikkaraita:
200 g mustikoita
3 liivatetta
sokeria

Mansikkaraita:
200 g mansikoita
3 liivatetta
sokeria

Limeraita:
1½ limen mehu
½ limen raastettu kuori
3 liivatetta
sokeria

koristeluun: ruusun terälehtiä, mesiangervon kukkia

Murskaa kaurakeksit ja sekoita joukkoon sulatettu rasva. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele muruseos päälle. Nosta jääkaappiin. Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi, lisää joukkoon tuorejuusto ja jugurtti.

Halutessasi vuoraa vuoan reunat reunakalvoilla. Minä leikkasin tätä varten omani vanhasta muovitaskusta ja asettelin kolme suikaletta pystyyn pohjan ja reunan saumakohdasta ylöspäin. Ei reunasta silti mitenkään supersiisti tullut ja kakku piti irrottaa veitsen avulla reunakalvoista - mutta ei sentään tarvinnut sohia veitsellä vuokaa.


Laita ensimmäisen täytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Muussaa mustikat. Kuumenna pieni määrä marjasurvosta kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Ota kolmasosa täytevaahdosta ja sekoita siihen mustikkasose, mausta sokerilla makusi mukaan. Kaada vuokaan pohjan päälle ja nosta takaisin kylmään.


Noin puolen tunnin kuluttua täyte on sen verran jähmettynyt, että voit saman mallin mukaan tehdä toisen täytteen ja kaataa/nostella sen varovaisesti ensimmäisen päälle. Vielä puoli tuntia kylmässä ja kolmas kerros saman mallin mukaan - tosin limetäyte vaatii enemmän sokeria. Anna jähmettyä rauhassa, mielellään yön yli. Irrota ensin irtopohjavuoan reunat, sitten reunakalvot.


Lohko ensin isot palat heti herkuteltaviksi, vie puoli kakkua Ihanien Ystävien kanssa syötäväksi ja nauti viimeinen vartti Äidin ja Isän kanssa seuraavana päivänä.


Huomioita reseptistä:
- maut pelasivat hyvin yhteen, mustikkakeksit vahvistivat sopivasti mietoa mustikkatäytettä
- liivatteen määrä oli sopiva, mutta seuraavana päivänä mustikkatäyte alkoi vettyä; veikkaan, että täytteen sekaan jääneet kokonaiset / puolikkaat marjat olivat syyllisiä. Ensi kerralla sose siivilän läpi.
- reunakalvot toimivat hyvin ja pesin ne odottelemaan seuraavaa käyttöä.
- syötävät kukat kakun päällä oli ässäratkaisu - en ehkä enää ikinä tee marsipaanikukkia. Siis ainakaan kesällä...

Ei kommentteja: