lauantai 21. heinäkuuta 2012

Mettä metsästämässä

Villiyrttivillitys pahenee. Yrttikirjassa hehkutettiin myös mesiangervon monipuolisia käyttömahdollisuuksia. Ja kas - kasvi, jota en ole koskaan ennen mitenkään rekisteröinyt, rehottaakin nyt joka tienvarressa. Peräti keskellä kotipihaakin.

Lähdin mesimetsälle ja varustauduin pitkään pyöräilyyn, jotta välttyisin poimimasta kasveja ihan moottoritien laidalta. Vaan reippaankokoinen mesiangervokasvusto löytyikin heti naapuripellon reunasta!

Varret saksilla poikki ja kotiin. Nämä menevät kuivatettaviksi, ja sitten kukkia rapsutellaan ruokiin kuin vaniljaa ikään. Aromissa on mantelia, hunajaa, toffeeta, vaniljaa... Maista itse! Tuore kukka maistuu alkuun vähän rikkaruoholta, mutta jälkimaku paljastaa hienon aromin. Kuivaamalla mesiangervon maun saa paremmin esiin.

Muun hyvän lisäksi mesiangervolla on lääkinnällistä tehoa: luonnon aspiriinin pitäisi tehota niin flunssaan kuin päänsärkyynkin. Tosin tästä samasta syystä angervoa ei pitäisi ihan yhtenään rouskuttaa, ja aspiriiniallergikon ei ollenkaan.

Eihän kärsivällisyys tietenkään ihan siihen riittänyt että kaikki kukat olisi laitettu odottamaan kuivumista. Tänään poimituista mustikoista syntyi nopea piirakka, ja sen kylkeen mesiangervoilla sävytetty kastike.

Piirakkaan sovelsin raparperipiirakan ohjetta, ja kastiketta varten tavallista vaniljakastikkeen reseptiä.

Mustikkapiirakka

1 dl sokeria
1 muna
1 dl maustamatonta jogurttia
1 dl öljyä
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
½ tl jauhettua inkivääriä
3 dl tuoreita mustikoita
tomusokeria

Sekoita sokeri ja muna, lisää jogurtti, öljy ja lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina voideltuun, pienehköön piirakkavuokaan. Kierittele mustikat tomusokerissa ja ripottele taikinan päälle. Paista 200 asteessa 20 minuuttia.

Mesiangervokastike

pieni oksa tuoretta mesiangervon kukintoa (ei koko kukinto)
4 dl maitoa
1 muna
1 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria


Vatkaa kattilassa sekaisin kylmä maito, muna ja perunajauhot. Heitä joukkoon mesiangervon oksa. Kuumenna miedolla lämmöllä (vesihauteessa tai pari kolikkoa lieden ja kattilan välissä) koko ajan sekoittaen, kunnes kastike pulpahtaa. Nosta kattila kylmään veteen ja sekoittele silloin tällöin, kunnes soosi on jäähtynyt. Poista mesiangervo.

Kastikkeeseen tuli vähän punertava sävy, liekö johtunut angervosta vai laktoosittomasta maidosta? Maussa mesiangervo olisi voinut tulla läpi vahvemminkin, mutta toisaalta ehkä uuteen aromiin on kivempi totutella vähitellen.

Ei kommentteja: