lauantai 18. kesäkuuta 2011

Marenkia ja mansikkaa

Juhlin synttäreitäni päivän etuajassa grilli-illanvieton merkeissä. Kakusta tuli kesäisen kepeä ja ilmava suklaa-brita höystettynä mansikalla ja mustaherukalla.

Pohjan ohje on Kaarinan kakuista ja täyte mukailtu Karamelli cakes -blogista. Britaan hyvät teko-ohjeet ja lähes samanlainen pohjaresepti löytyy Kinuskikissalta.

Marjainen suklaa-brita

Pohja:
150 g margariinia
1,5 dl sokeria
3 keltuaista
2,5 dl jauhoja
½ dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Marenki:
3 valkuaista
2 dl sokeria

Täyte:
2½ dl vispikermaa
n. 250 g maitorahkaa
½ dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl vahvaa mustaherukkamehua (omatekoista)
5 liivatelehteä
½ l tuoreita mansikoita

Koristelu:
sokerimassakukkia
mansikoita
suklaata

Tee ensin marenki. Vaahdota valkuaiset ja lisää vähitellen sokeri. Vatkaa kovaksi vaahdoksi.
Vaahdota toisessa kulhossa pohjataikinan rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen, keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lopuksi maito.

Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle (paperin voit halutessasi öljytä). Nostele päälle marenki ja levitä/painele tasaiseksi, reunoille voit jättää pari senttiä leviämisvaraa. Paista 175 asteessa noin puoli tuntia. Anna jäähtyä.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna mustaherukkamehu ja liota liivatteet siihen, anna jäähtyä hetki. Vatkaa sillä aikaa kerma vaahdoksi, lisää rahka ja sokeri. Kaada liivate-mehuseos ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Tarkista maku ja nosta jääkaappiin jähmettymään.

Leikkaa pohjalevy kahtia ja irrota puolikkaat varovasti leivinpaperista (onnistui helposti ujuttamalla leipäveitsi levyn ja paperin väliin). Kokoa kakku juuri ennen tarjoilua: Nosta toinen puoli tarjoiluvadille ja lusikoi päälle täytevaahto. Paloittele mansikat ja painele ne vaahtoon. Nosta toinen pohjalevy päälle. Koristele suklaamansikoilla ja täytteeseen sointuvilla massakukkasilla.

Leikkaa itsellesi aivan liian suuri palanen kakkua ja nautiskele mustaherukkaliköörin kanssa!

Ei kommentteja: