lauantai 12. maaliskuuta 2011

Voiko päärynästä tehdä leipää?

Päärynät ehtivät kypsyä vähän liian pehmeiksi syömistä varten, ja joulun jäljiltä kaapissa lojui pähkinöitä ja rusinoita...

Päärynäinen pähkinäleipä

2-3 kypsää päärynää
vettä
1 pss kuivahiivaa
2½ dl grahamjauhoja
2½ dl kolmen viljan leseitä
1 dl rusinoita
1½ dl hasselpähkinöitä
½ rkl suolaa
n. 6 dl kolmen viljan sämpyläjauhoja
½ dl öljyä

Kuori ja soseuta päärynät. (Reilusti kypsien hedelmien kanssa hienolla terällä raastaminen on nopea tapa.) Mittaa sose ja täydennä vedellä niin, että koko määrä on reilut 5 dl. Lämmitä päärynä-vesiseos reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita kuivahiiva, grahamjauhot ja leseet sekä rusinat. Lisää neste ja jätä juuri tekeytymään liinan alle huoneenlämpöön, kunnes se kuplii (puolisen tuntia).

Lisää suola ja reiluiksi paloiksi pilkotut pähkinät. Vaivaa joukkoon jauhot ja loppuvaiheessa öljy. Leivo kahdeksi limpuksi, anna kohota ja paista 200 asteessa reilut puoli tuntia.

Huomioita reseptistä:
- Ensimmäinen juurileipäni ehkä ikinä. Joskus vielä teen sellaisen kunnollisen ikijuuren, jolle annan nimen ja kunniapaikan keittiön hyllyltä :)
- Lopputulos oli mukavan makean maukas, lapsillekin maistui.
- Hasselpähkinät ovat sattumina hyviä, kun ne ovat niin... rapeita? hötöjä? semmoisia ei-tiiviitä kuitenkin, eivät satu hampaisiin ja menevät veitsellä hienosti halki.

Ei kommentteja: