sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Sitruunainen rahkakakku

Tänään näin kevään ensimmäisen valkovuokon - pääsiäiskakun koristelu olkoon siis kunnianosoitus sille pienelle pioneerille.

Inspiraatio kakkuun lähti jääkaapissa lepäilleestä sitruunarahka-purkista. Pieni nettisurffailu johti Crumbles for everyone -blogiin ja New Yorkin sitruunarahkapiiraaseen. Sattumalta suunnilleen kaikki muutkin ainekset löytyivät jääkaapista, joten ei kun leipomaan.

Pari muutosta: korvasin puolet sitruunarahkasta tavallisella rahkalla + sitruunalla, ja vaihdoin keksimurupohjan murotaikinaan.

Sitruunarahkakakku

pohja:
150 g margariinia
1,5 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte:
2 dl kermaa
200 g sitruunarahkaa
250 g maitorahkaa
½ sitruunan kuori ja mehu
3/4 dl sokeria
3 kananmunaa
½ dl maissitärkkelystä

pinnalle:
2 dl kermaviiliä
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

koristelu:
valkovuokkoja sokerimassasta
sitruunamelissaa

Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää taikinaan. Painele irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.

Vatkaa täytteeseen tuleva kerma vaahdoksi. Lisää loput täytteen aineet ja vatkaa tasaiseksi. Kaada pohjan päälle vuokaan ja paista 175 asteessa noin tunnin ajan.

Sekoita kermaviiliin sokeri ja vaniljasokeri. Ota kakku uunista ja levitä kermaviili heti kuuman kakun päälle. Anna jäähtyä ja nosta jääkaappiin.

Koristelua varten leikkaa sitruunamelissan lehtiä (tässä pakastettuja) enemmän valkovuokon lehtien muotoon ja nostele pinnalle niitä kolmen ryhmiin. Lisää kukkaset.

Huomioita reseptistä:
- Hyvää ja helppoa, sitruuna maistui sopivasti.
- Kermaviilikuorrutus tuntui hassulta lisältä, eikä juuri vaikuttanut makuun. Rahkatäytteen pinta oli kauniin kellertävä ja olisi ollut kaunis ilmankin "kiillettä". Kermaviilin voi siinäkin mielessä hyvin jättää pois.
- Täyte oli varsin tahmeaa ja juuttui kakkulapioon aiheuttaen kakun loppua kohti mentäessä aikamoisen sotkun. Ehkä vielä pidempi paistoaika olisi korjannut tilanteen.
- Kuten kuvasta näkyy, sitruunamelissaa ei kannata pakastaa koristetarkoituksiin...

1 kommentti:

emmi kirjoitti...

Kauniin näköinen kakku :-)
Varmasti paremman makuinen pohja, kuin alkuperäisessä kakussa ;)