perjantai 15. heinäkuuta 2011

Pinoittain pikkuleipiä

Voileipäkakun lisäksi Tytön kymppisynttäreillä tarjottiin iso valikoima erilaisia pikkuleipiä: itse leivottiin macaroneja, hilloviipaleita, lusikkaleipiä ja rapeita ruskeita keksejä - ja kaupasta vielä tuotiin lisäksi dominoita, laku-ballerinoja sekä carneval-keksejä. Harva vieraista taisi kaivata kermakakkua.

***
Macaronit
(ohje yhdistelty netistä eri lähteistä)

2 munanvalkuaista
ripaus suolaa
reilu 1 rkl sokeria
2½ dl tomusokeria
75 g mantelijauhetta
keltaista pastaväriä
lemon curdia

Anna valkuaisten seistä huoneenlämmössä muutama tunti. Vaahdota ne suolan kanssa. Lisää vähitellen sokeri ja vatkaa kovaksi, kiiltäväksi vaahdoksi.

Siivilöi yhteen tomusokeri ja mantelijauhe. Sekoittele valkuaisvaahto jauheen joukkoon. Värjää taikina keltaiseksi ja pursota siitä pellille leivinpaperille muutaman sentin halkaisijaltaan olevia kiekkoja. Puhko ilmakuplat ja anna pikkuleipien kovettua puolisen tuntia. Paista 175 asteessa vajaa 10 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä, irrota varovasti ja täytä lemon curdilla. Parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Huomioita reseptistä:
- Meillä on jatkuvasti tarve tehdä gluteenittomia herkkuja juhliin, joten nämä taitavat päästä vakio-ohjeiden joukkoon.
- Jollei välittänyt halkeamista, herkut onnistuivat kerrassaan mainiosti ja saavuttivat suuren suosion.
- Yhden kokkauskerran perusteella: halkeamia voinee estää pidemmällä seisotusajalla - toisena paistettu pellillinen halkeili vähemmän.
- Jo minuutin ero paistoajassa näkyy, ole siis tarkkana.

***
Lusikkaleivät
(ohje esim. täältä)

200 g voita
1½ dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria

50 g tummaa suklaata
2 rkl kuohukermaa

Sulata voi kattilassa ja keitä noin 5 minuuttia. Lisää sokeri. Lisää jäähtyneeseen seokseen keskenään sekoitetut muut aineet. Muotoile syväpesäisen teelusikan avulla pikkuleivän puolikkaiksi ja paista 175 asteessa reilut 10 minuuttia.

Sulata suklaa vesihauteessa yhdessä kerman kanssa. Anna jäähtyä ja täytä pikkuleivät suklaaseoksella.

Huomioita reseptistä:
- Muistelin vuosien takaa, että näiden tekeminen on tuskaa. Olin oikeassa. Pikkuleipien nävertäminen lusikan kanssa otti hermoon eikä taikina tuntunut loppuvan koskaan.
- Maku ja suutuntuma olivat
- Suklaatäyte on valuvaista, anna sen jäähtyä kunnolla ja nosta keksit nopeasti jääkaappiin jähmettymään.

***
Hilloviipaleet
(Kodin herkkuleivonnaiset-kirjasta Wienin tangot, mutta pohjan ohjeena gluteenittomat Pumpuliset pikkuleivät)

reilu 50 g margariinia
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 keltuainen
2 dl perunajauhoja

hilloa
tomusokeria
vettä

Vaahdota rasva ja sokerit. Vatkaa joukkoon keltuainen ja lisää lopuksi perunajauhot. Muotoile taikina tasalevyisiksi pötköiksi, painele keskelle syvennys ja täytä (paistonkestävällä) hillolla. Paista 175 asteessa 10-15 minuuttia.

Sekoita tomusokerista ja hillosta kuorrutus ja levitä hilloraidan päälle. Anna jäähtyä ja leikkaa VAROVASTI vinoiksi viipaleiksi.

Huomioita reseptistä:

- Tytön toiveesta käytimme mansikkahilloa. Paremmin olisi mielestäni maistunut vaikka vadelma, kirsikka tai muu kirpsakampi hillo.
- Perunajauholeivonnaiset ovat turkasen murenevaisia. Melkein puolet meni kokin palkkioksi.

***
Ruskeat rapeat
(Kodin herkkuleivonnaiset / Hevosenkengät muunneltuna)

2½ dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
½ dl ruokokidesokeria
100 g margariinia
1 rkl siirappia
1 tl soodaa
1 tl kanelia
kardemummaa
inkivääriä
pomeranssinkuorta

ylijäänyttä suklaatäytettä (ks. lusikkaleivät)
strösseliä

Sekoita kulhossa taikinan aineet (liuota sooda tilkkaan haaleaa vettä). Anna taikinan levätä hetki jääkaapissa ja kauli se sitten ohueksi levyksi ja ota muotilla pikkuleipiä. Paista 225 asteessa noin 7 minuuttia.

Koristele suklaatäytetiplulla ja strösselillä.

Huomioita reseptistä:

- Näissä oli makua ja rakennetta, mutta kokonaisuus oli vähän arkinen.
- Jos tekisin pikeerikoristeltuja fantasiapipareita, tämä taikina voisi toimia - eivät levinneet uunissa ja maku pärjäisi imelän kuorrutteen kanssa.

Ei kommentteja: