torstai 14. tammikuuta 2010

Mitäpä jos tekisimme ristipistotöitä!


Työkaveri kyseli kirjontamalleja nenäliinan nimikointiin. Muistelin, että Anoppi oli joskus antanut minun matkaani muovitaskullisen vanhannäköisiä lehtileikkeitä, jotka olin tarkemmin tutkimatta haudannut käsityökaapin pohjalle. Kävi ilmi, että aarre oli iäkkäämpi (ja kiehtovampi) kuin arvasinkaan.

Ristipistomalleja pyyhinliinoihin.
Liite lehteen "Omin Käsin" n:o 1, 1938.

Ristipistoja, sommitellut Martta Wendelin (!)
Kotiliesi heinäk II - elok. I, 1940.

Pikkutytöillekin riittävästi käsitöitä
"Pikkutytöillä on näppärät sormet, hyvät silmät ja - tavallisesti - luontainen halu käsitöiden tekoon. Pikkutytöt yrittävät myös aina tehdä kaikkea sellaista, mitä äitikin ja muut isot ihmiset tekevät. Isojen ihmisten 'käsityöt' ovat nykyisin kuitenkin sellaisia, että pikkutytöt ehkä eivät osaa niitä omin päin tehdä eikä aikuisilla ehkä ole aikaa askarrella heidän kanssaan niin paljon kuin ennen. Pikkutytöillä täytyy kuitenkin olla riittävästi työtä pitkiksi iltapuhteiksi ainakin kaikkien niiden kotityötuntien korvaukseksi, jotka vapautuminen koulutyöstä on aiheuttanut. Mitäpä jos ehdottaisimme heille ristipistotöitä! Ristipistotyö sinään on erittäin hauskaa käsityötä, sillä työn edistyminen kiihoittaa tekijää ahkeroimaan yhä enemmän, jotta näkisi, 'miltä malli näyttää' ommeltuna. Ja antaessamme ristipistotöitä pikkutytöille on hyvä myös tietää, että yksinkertaisimmat mallit, jotka on ommeltu vain yhdellä tai kahdella värillä, ovat usein kaikkein kauneimpia."
Hopeapeili - Naisten oma lehti 1940

Leikkeiden kääntöpuolelta löytyi sukkahousumainoksia, käsien hoito-ohjeita ja kuvia sota-ajan morsiamista: "Rouva Sirkka Turunen, Helsingistä, jonka kesken vihkimistilaisuutta piti hääväen kanssa siirtyä talon pommisuojaan kuulemaan vihkimäkaavan loppuosaa."

Lisäksi paketissa oli vihko, jossa oli erilaisia vanhoja koukeroisia kirjainmalleja.

Vielä kun keksisi mikä kotona tarvitsisi koristeekseen kirjontaa ;)

1 kommentti:

ish kirjoitti...

Onpas suloinen tuo pikkutyttö-juttu :)
Jossain (sisustus?)lehdessä oli taannoin puutuolin selkänojaan porattu reikiä ja tehty niiden avulla ristipistot tuoliin. Aika hauska idea!