perjantai 8. tammikuuta 2010

Tylsän päivän juusto

Poika: "Äiti, mulla on tylsääääääää"
Minä: "No mitäs haluaisit tehdä?"
Poika: "Juustoa!"


Ei kun muotti esille ja maitoa keittämään :)

Nämä kuvat ova edellisestä, vuosi sitten jouluksi tehdystä kotijuustosta. Resepti oli kuitenkin tälläkin kerralla sama, mistä lienee internetistä löytynyt.

Kotijuusto

2 l punaista maitoa
½ l piimää
2 munaa
suolaa reilulla kädellä (1-2 tl)

Juuston tekoon tarvitset palan sideharsoa sekä puisen juustomuotin (siivilä tai huolellisesti pesty kahvinsuodatin toimivat myös). Jos käytät puista muottia, liota sitä vedessä ennen käyttöä.

Varaa juuston tekoon iso, viiden litran vetoinen kattila. Kiehauta siinä maito. Vatkaa munat kevyesti sekaisin erillisessä kulhossa ja sekoita niiden joukkoon piimä. Lorauta muna-piimäseos kuuman maidon joukkoon. Anna hautua keskilämpöisellä levyllä, tässä vaiheessa ei tarvitse sekoitella.


Noin vartin kuluttua juustoseos on puuroutunut kattilan pinnalle ja nestemäinen hera sen alla alkaa olla läpikuultavaa.

Nosta muottisi tyhjän astian päälle ja vuoraa se kostutetulla sideharsolla. Kauho juustoseosta muottiin noin sentin kerros, tasoita ja ripottele suolaa päälle. Jatka kerroksittain juustoa ja suolaa, kunnes kattilassa on jäljellä pelkkää heraa.


Taittele sideharso juuston suojaksi ja pane päälle kevyt paino (esimerkiksi pieni hillopurkki tai pakastepussi, jossa on vettä). Nosta komeus alusastioineen jääkaappiin kiinteytymään.


Kumoa juusto seuraavana päivänä lautaselle ja nosta harso pois. Nauti hyvän hillon kanssa tai esimerkiksi joululimpun viipaleen ja sienisalaatin välissä.

Hera kannattaa leipoa sämpylöiksi, se on kuulemma hyvää. Itse en huomaa maussa eroa veteen tehtyyn taikinaan, mutta ainahan on parempi käyttää hyödyksi kuin heittää pois :)

Ei kommentteja: