perjantai 27. marraskuuta 2009

Sitrus-hunajasaippua


Joulun alla tulee aina tarvetta pienille lahjoille ja muistamisille. Itsetehdyt saippuat sopivat siihen loistavasti. Ne ovat henkilökohtaisia ja kauniita, mutta kuluvat käytössä pois :)

Lisäksi saippuan teko on nopeaa ja helppoa, ja onnistuu hyvin lasten kanssa.
- Pilko saippuamassa (tavallinen voiveitsikin pystyy siihen mainiosti) ja sulata se vesihauteessa tai pienissä pätkissä mikrossa kuumentaen. Älä keitä.
- Lisää sulaan massaan varovasti tuoksua ja väriä.
- Kaada muottiin, kuori mahdollinen vaahto ja ilmakuplat pois ja anna jäähtyä. Saippuat voi irrottaa muotista jo parin tunnin kuluttua.
- Ennen sellofaaniin käärimistä kannattaa antaa valmiiden saippuoiden kuivua yön yli.

Olen muinoin ostanut Sinooperista saippuantekopaketin, jossa oli mukana saippuamassan lisäksi kosmetiikkavärejä ja eteerisiä tuoksuöljyjä. Öljy- ja väritipat olivat sen verran riittoisia, että niistä riitti vielä toiseen ja kolmanteenkin massasatsiin. Lisäksi olen tehnyt jalkakylpysuolaa lisäämällä väriä ja tuoksua merisuolakiteisiin.


Tällä kertaa saippua sai sekaansa tujauksen hunajaa (pari teelusikallista noin puoleen litraan massaa) sekä sitruksentuoksuista litsea cubeba -tuoksuöljyä. Lisäsin myös pari tippaa oranssia kosmetiikkaväriä sävyä syventämään, mutta se ei ole välttämätöntä - jo pelkkä hunaja teki massasta kauniin keltaista.

Värjäämätönkin massa on kaunista, jos saippuaan upottaa koristeita. Meidän saippuoissa on käytetty esimerkiksi muovikukkia ja -lehtiä, sormuksia, helmiä, muovitimantteja, pääsiäismunista saatuja lelufiguureja sekä muovitorakoita :) Muotiksi käy mikä tahansa suorareunainen tai ylöspäin levenevä astia. Ison "kilosaippuan" voi valaa vaikka maitotölkkiin ja viipaloida annospaloiksi.

Tällä kertaa käytin kirppikseltä hankkimiani leivosvuokia. Muotti osoittautui oikein mainioksi. Saippuat irtosivat siitä hyvin ja koko on mukavasti käteen sopiva. Kauniiden aaltoreunojen lisäksi muotti jäljensi saippuaan kukkakuvioita sekä tekstin "Made in France" - mikäs sen elegantimpaa kuin ranskalainen saippua :D

Ei kommentteja: