sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Kätevä emäntä

Lapsena kävin 4H-yhdistyksen järjestämässä Kyökkikerhossa. Kerhoa pidettiin Fallkullan kotieläintilalla, ja sen ohjelmassa oli kaikenlaisia maalaistalon emännän tarvitsemia taitoja, kuten eläinten hoitoa ja kokkausta tilan keittiössä ilman sähkövatkainta.

Kerhourani jäi muistaakseni kahden viikon mittaiseksi. Mukaan sieltä jäi kaksi asiaa: vahva oivallus siitä, että en ehkä sittenkään pidä eläimistä, sekä rahka-omenapiirakan resepti.

Tytön synttäreille teimme piiraasta version ilman rahkaa ja omenan sijaan raparperista.

Raparperi-murupiiras (pellillinen)

8 dl jauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vanilliinisokeria
250 g sulaa margariinia
1 kananmuna
2 dl piimää

vajaa litra raparperipaloja

Sekoita taikinan kuivat aineet. Lisää sulatettu rasva ja nypi tasaiseksi. Ota puolet taikinasta erilleen. Sekoita toiseen puolikkaaseen muna ja piimä. Levitä piimätaikina tasaisesti uunipellille. Ripottele päälle raparperipalat ja murustele päällimmäiseksi toinen puoli taikinasta.

Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Tässä kiinnostuneille myös alkuperäinen täyteresepti:

2 prk rahkaa
1,5-2 dl sokeria
2 munaa
2 tl vanilliinisokeria
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
omenaviipaleita

Sekoita täytteen ainekset omenoita lukuunottamatta. Levitä täyte piimätaikinan päälle. Asettele päälle viipaloidut omenat ja ripottele päällimmäiseksi murotaikina.

Tänään pääsin taas kokeilemaan emäntätaitojani - valmistin iltapalaksi Ihan Itse Onkimani Ahvenen (jos nyt ei puhuta siitä, kuka hoiti välineet, syötit, kalan irrotuksen koukusta sekä käsittelyn fileiksi asti - kiitos Tuomas!).

Ei kommentteja: