lauantai 9. lokakuuta 2010

Kaalimaan kaverit

Tällaista perinneruokaa meillä kokattiin, kun oli kerrankin vähän enemmän aikaa ruoanlaittoon. Puolukkahilloa reilu lusikallinen päälle niin maistuu herkulta.

Kaalikääryleet

1 kaali
1 pieni sipuli
1 dl puuroriisiä
300-400 g jauhelihaa
1 kananmuna
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
50 g margariinia
2 rkl siirappia

Koverra kaalista kova kanta pois. Laita kaali kokonaisena kiehumaan isoon kattilaan suolalla maustettuun veteen. Irrota siitä haarukalla uloimpia lehtiä (noin 16 kpl) sitä mukaa kun ne pehmenevät. Jätä kaalin sisäosat kiehumaan vielä noin 10 minuutiksi.

Nosta kypsä kaalin sisus jäähtymään ja silppua siisä osa täytettä varten. Keitä riisi kypsäksi. Silppua sipuli ja pehmennä sitä hieman joko pannulla tai mikroaaltouunissa. Sekoita kulhossa jauheliha, kaali- sipulisilppu keitetty roiisi sekä muna tasaiseksi täyteeksi. Mausta reilusti suolalla, pippurilla ja paprikajauheella.

Veistä kaalinlehtien keskiruotia ohuemmaksi. Laita kaalinlehdelle reilu ruokalusikallinen täytettä. Taita alareuna täytteen päälle, sitten sivut, ja lopuksi rullaa kääryle kasaan.

Nosta valmiit kääryleet vieri viereen voideltuun uunivuokaan. Sulata margariini, sekoita siihen siirappi ja lorota seos kääryleiden päälle. Paista 175 asteessa reilu tunti. Valele välillä siirapilla ja kaalin keitinliemellä.

Ei kommentteja: