Villiyrttivillitys
pahenee. Yrttikirjassa hehkutettiin myös mesiangervon monipuolisia
käyttömahdollisuuksia. Ja kas - kasvi, jota en ole koskaan ennen
mitenkään rekisteröinyt, rehottaakin nyt joka tienvarressa. Peräti
keskellä kotipihaakin.
Lähdin mesimetsälle ja
varustauduin pitkään pyöräilyyn, jotta välttyisin poimimasta kasveja
ihan moottoritien laidalta. Vaan reippaankokoinen mesiangervokasvusto
löytyikin heti naapuripellon reunasta!
Varret
saksilla poikki ja kotiin. Nämä menevät kuivatettaviksi, ja sitten
kukkia rapsutellaan ruokiin kuin vaniljaa ikään. Aromissa on mantelia,
hunajaa, toffeeta, vaniljaa... Maista itse! Tuore kukka maistuu alkuun
vähän rikkaruoholta, mutta jälkimaku paljastaa hienon aromin.
Kuivaamalla mesiangervon maun saa paremmin esiin.
Muun hyvän lisäksi mesiangervolla on lääkinnällistä tehoa:
luonnon aspiriinin pitäisi tehota niin flunssaan kuin päänsärkyynkin.
Tosin tästä samasta syystä angervoa ei pitäisi ihan yhtenään rouskuttaa,
ja aspiriiniallergikon ei ollenkaan.
Eihän kärsivällisyys tietenkään ihan siihen riittänyt
että kaikki kukat olisi laitettu odottamaan kuivumista. Tänään
poimituista mustikoista syntyi nopea piirakka, ja sen kylkeen
mesiangervoilla sävytetty kastike.
Piirakkaan sovelsin raparperipiirakan ohjetta, ja kastiketta varten tavallista vaniljakastikkeen reseptiä.
Mustikkapiirakka
1 dl sokeria
1 muna
1 dl maustamatonta jogurttia
1 dl öljyä
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
½ tl jauhettua inkivääriä
3 dl tuoreita mustikoita
tomusokeria
Sekoita
sokeri ja muna, lisää jogurtti, öljy ja lopuksi keskenään sekoitetut
kuivat aineet. Kaada taikina voideltuun, pienehköön piirakkavuokaan.
Kierittele mustikat tomusokerissa ja ripottele taikinan päälle. Paista
200 asteessa 20 minuuttia.
Mesiangervokastike
pieni oksa tuoretta mesiangervon kukintoa (ei koko kukinto)
4 dl maitoa
1 muna
1 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria
Vatkaa kattilassa sekaisin kylmä maito, muna ja perunajauhot.
Heitä joukkoon mesiangervon oksa. Kuumenna miedolla lämmöllä
(vesihauteessa tai pari kolikkoa lieden ja kattilan välissä) koko ajan
sekoittaen, kunnes kastike pulpahtaa. Nosta kattila kylmään veteen ja
sekoittele silloin tällöin, kunnes soosi on jäähtynyt. Poista
mesiangervo.
Kastikkeeseen tuli vähän punertava sävy, liekö johtunut
angervosta vai laktoosittomasta maidosta? Maussa mesiangervo olisi
voinut tulla läpi vahvemminkin, mutta toisaalta ehkä uuteen aromiin on
kivempi totutella vähitellen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti