maanantai 1. helmikuuta 2010
Huopaa, osa 1: korvahattu
Viikonloppu kului kansalaisopiston huovutuskurssilla. Jonkin verran olen aiemminkin huovutellut itsekseni sekä neulalla että saippuaveden kanssa, mutta varsinaista oppia en ollut aiheeseen saanut.
Opettajana oli taitava ja herttainen Kati Nuijanmaa. Kahden päivän tulos: hattu, huivi, tasku, säkillinen villoja, kipeä selkä, valtavasti ideoita ja palava innostus :) Täydellistä stressinpurkutyötä!
Huopa-asioita riittää varmasti jatkossa, tässä ensimaistiaisia...
Korvahattu
Tarvikkeet:
huovutusvillaa
vettä ja saippuaa (Marseille tai mäntysuopa)
hahtuvalankaa koristeluun
kaavaan esimerkiksi kuplamuovia, muuta jämäkkää muovia (tai pahvia, mutta sitä ei voi rullata)
pöydän suojaksi muovia ja pyyhkeitä
rullausavuksi esimerkiksi bambuverho tai lötköpötkö tms.
Kuplamuovista leikataan kaava, joka on halutun tuotoksen muotoinen mutta noin 30% suurempi. Työalusta suojataan pyyhkeellä ja muovilla. Päälle ladotaan ohuita kerroksia huovutusvillaa niin, että kuidut kulkevat eri kerroksissa eri suuntiin. Kerrosten tulisi olla muutama sentti suurempia kuin kaava, jotta jää käännösvaraa.
Kaava asetetaan kerrosten päälle. Sen reunat merkitään esimerkiksi töpöttämällä märin sormin, ja kaava nostetaan pois. Kaavan alle jäävä alue kastellaan läpimäräksi kuumalla saippuavedellä. Kaava asetetaan takaisin paikoilleen.
Kaavan reunoilta taitetaan yksi villakerros kaavan päälle, tarkasti kaavan reunaa seuraten. Kulmista poistetaan ylimääräinen villa ja keskelle jäävä kolo täytetään niin, että kaikkialla on yksi kerros villaa. Kastellaan saippuavedellä. Taitetaan toinen kerros villoja reunan yli ja jatketaan samoin, kunnes kaikki villat on käännetty työn päälle, kolot täytetty ja villat kasteltu.
Koristellaan haluttaessa villalla tai hahtuvalangoilla. Tässä asettelin erivärisiä hahtuvalangan pätkiä ristiin rastiin, käänsin työn *varovasti* ja toistin koristelun toisella puolen. Koristeita voi lisätä myös myöhemmässä vaiheessa.
Nyt alkaa varsinainen työ. Villakuitujen suomut avataan lämmön ja saippuan avulla, ja kuidut hierotaan toisiinsa kiinni mekaanisella työllä: hieromalla, rullaamalla, paiskomalla, tallomalla, kuivausrummussa pyörittämällä... Kannattaa aloittaa varovasti sormenpäillä pyöritellen ja lisätä vettä ja saippuaa tarpeen mukaan. Hierontaliike suunnataan reunoilta keskelle päin, jotta työ ei leviä.
Kun paketti tuntuu pysyvän suunnilleen kasassa, sen voi rullata esimerkiksi lötköpötkön tai pyyherullan ympärille, jolloin homma sujuu nopeammin. Rullaa mukaan kuplamuovi ja/tai esimerkiksi bambumatto lisäämään hierontavoimaa.
Rulla sidotaan napakasti kiinni ja sitä pyöritellään, ensin pari minuuttia hellästi. Avataan, tarkistetaan vauriot, oiotaan rypyt ja työ käännetään. Lisätään tarvittaessa lämmintä saippuavettä. Rullataan uudelleen ja uudelleen, eri suuntiin. Työstöaikaa ja voimaa lisätään huopumisen edetessä. Rullan voi laittaa myös lattialle ja pyöritellä jaloilla.
Kaavan kanssa huovuttaessa on erittäin tärkeää tarkistaa joka kerta rullan avauksen jälkeen, että huopa taittuu tarkasti kaavan reunan ympäri eikä kaava karkaa työn sisälle, koska muuten työn ala- ja yläpuoli huopuvat kiinni toisiinsa ja työn reunaan syntyy harjanne.
Kun työ huopuu ja vanuu, sen koko pienenee. Samalla kaava työn sisällä jää suureksi ja käpristyy. Kun työskentely kaavan kanssa käy vaikeaksi tai kaava karkaa, työ leikataan auki alareunasta ja kaava napataan pois. Tässä vaiheessa käydään läpi reunat, tasoitellaan harjanteet ja paikataan liian ohuet kohdat kiinnittämällä huovutusneulalla paikkapaloja.
Vanutusta jatketaan. Työ alkaa pienentyä voimakkaasti. Sitä puristellaan, venytellään, paiskotaan, rullataan, lotrataan vuoroin kuuman ja kylmän veden alla, kaulitaan ja hakataan kunnes muoto ja koko on se mitä halutaan, eikä huovan pinnasta enää irtoa nyppimällä karvaa. Muodon työstämistä auttaa pipon pukeminen lestin, pallon tai sopivankokoisen kulhon päälle.
Valmis työ huuhdellaan ja annetaan kuivua lämpimässä, ilmavassa paikassa.
Ta-daa: ihana, täydellinen, oman pään mukainen korvapipo!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti