sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Koruja kankaasta ja kaljatölkeistä

Kierrätyskorukurssin toinen päivä. Tänään päädyin tekemään kaulakoruja vanhoista kansallispuku- ja pellavakankaista.

Keski-Suomen kaulakoru

Helmapäärmeestä pois leikattu pituus on ommeltu putkeksi ja solmittu villalangalla "helmiksi". Koruun voi kiinnittää esimerkiksi kansallispuvun soljen lisäkoristeeksi.

Runsaudensarvikoru
Tämän korun idea ei suinkaan ole omani, vaan tämä on pitkälti toisinto joskus netissä näkemästäni korusta, jossa tosin oli käytetty vain erivärisiä kangastyynyjä. Nyt en etsimisestä huolimatta valitettavasti löydä blogia, jossa tämän alkuperäisversion näin.

Leikkasin kahdesta kankaasta erikokoisia pyörylöitä. Harsin langan pyörylän reunan ympäri ja kiristin pussukaksi. Sommittelin korun näistä kangastyynyistä, napeista ja pikkusälästä. Kankaat on ommeltu toisiinsa pienin pistoin.

Ketjuna on letitetty pellavalanka, ja se on mielestäni näin isolle korulle liian keveä. Taidan vielä palata alkuperäiseen ajatukseeni ja pujotella ketjunkin täyteen nappeja - tai sitten vaihdan tilalle silkkinauhan tai pitsinpätkän. Saa nähdä.

Tilkkutöiden jälkeen aloin taivutella metallia.

Leikkasin juomatölkistä suikaleita ja taittelin ne pitkittäissuunnassa kolminkerroin. (Taitosta ohjaamaan vedin piikillä viivan - ja pian huomasin, että viivan tulee olla todella hento, jotta metalli ei napsahda sitä pitkin taittaessa poikki.) Napsin leikkureilla nauhan pätkiksi ja taitoin reunat taakse, jolloin sain neliöitä. Neliöihin löin reiät piikillä sekä kirjaimia koristeeksi.

Näin sain kasan kirjainhelmiä, joista pujottelin kaulakorut itselleni, Tytölle ja Pojalle.

Oman koruni helmissä on sikin sokin muiden perheenjäsenten etunimien kirjaimet. Lisäksi käytin toisen kurssilaisen ylijäämämateriaalia - metallisen leivontavuoan reunoista irti leikattuja palasia. Väleissä vihreitä välihelmiä.

Tytön korussa on oma nimi sekä asetonisiirtokuvana alumiinilevylle tehty perhonen (tästä lisää joskus myöhemmin, kiehtova tekniikka!!).

Pojan korussa mukana pronssinvärisiä välihelmiä, jotka nappasin vanhasta, rikkimenneestä rannekorusta.

Loppuun vielä näytteitä muiden kurssilaisten tuotoksista.

Virkattua metallilankaa, jämähelmiä ja pullonkorkkeja:

Vanhoja valokuvia, lukulasin linssejä, lusikoita ja vetoketjuja:

Tietokoneen osia:

2 kommenttia:

anni.m kirjoitti...

NÄÄ ON IHANIA!! WAU!! oon ihan impressed!!

Viiriäinen kirjoitti...

Kiitos *blush*.

Täytyy kyllä todeta, että nuo mun metallikorut on kivempia katsella kuin pitää, sillä helmien reunat on aika karheita kaulalla... Mutta vähän näytän niille viilaa niin kyllä se siitä. Ja varmaan vaihdan ainakin lasten koruihin metallilangan tilalle siiman. Sitten joku päivä.