maanantai 22. helmikuuta 2010

Kiitoskakku

Lienee tarpeetonta voivotella, että tänä talvena on paljon lunta. Se on vähä vähältä vallannut meidänkin pihamme niin, että autoilla pihaan ajaminen on jo käynyt hankalaksi. Selkä ei oikein kärsi lumitöiden tekemistä, ja muutama päivä onkin jo mietitty lumilingon hankintaa.

Tänään kuitenkin kuului aidan takaa lupaavaa hurinaa. Naapurin mieshän se siellä järeän lingon kanssa! Tarjoutui raivaamaan meidänkin pihaa, eikä huolinut korvausta vaivoistaan - siispä leivoin kaakun kiitokseksi ja koristelin sen teemaan sopivasti :)

Resepti on muokattu Kodin herkkuleivonnaiset -kirjan Marjan maustekakusta. Sain tähän kulumaan joulusta jääneet luumumarmeladit ja eiliset suklaaganachen jäänteet. Lisäksi vaihdoin pois alkuperäisen ohjeen rusinat. En ole itse koskaan pitänyt leivonnaisiin piilotetuista rusinoista, ja ajattelin että ehkä naapurissakin ilahdutaan enemmän suklaasattumista.

Marjan maustekakku Viiriäisen malliin

1,5 dl kiehuvaa vettä
125 g margariinia
2 rkl pikakahvijauhetta (käytin Nestlén espressoa)
3/4 dl luumumarmeladia (oma lisäys reseptiin)
1,5 dl sokeria
1,5 dl siirappia
2 munaa
3 tl kanelia
0,5 tl neilikkaa
1 tl soodaa
4,5 dl vehnäjauhoja
2-3 rkl rouhittua tummaa suklaata (alkuperäisessä ohjeessa 1 dl korintteja tai 1,5 dl rusinoita)

Koristelu:
0,75 dl kuohukermaa
75 g suklaata (puolet tummaa ja puolet maitosuklaata)
Dr Oetkerin talvikoristerakeita

Voitele ja jauhota kakkuvuoka, noin 2 l.

Pilko margariini kulhoon. Mittaa päälle kahvijauhe ja kiehuva vesi. Sekoita kunnes margariini sulaa. Lisää luumumarmeladi ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä.

Erottele valkuaiset keltuaisista. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdota keltuaiset, sokeri ja siirappi toisessa kulhossa. Sekoita vehnäjauhoihin kaneli, neilikka ja sooda sekä suklaa (tai huuhdellut ja kuivatut korintit tai rusinat).

Sekoita keltuais-sokerivaahtoon jauhoseos sekä neste vähän kerrallaan. Kääntele lopuksi joukkoon valkuaisvaahto.

Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin tunti.

Lämmitä kuorrutteen kerma höyryäväksi ja lisää joukkoon sulatettu suklaa. Anna jäähtyä jähmeäksi jääkaapissa ja levitä veitsellä tai lastalla jäähtyneen kakun päälle. Koristele nonparelleilla tai tomusokerilla.

Huomioita reseptistä:
- Tässä kakussa on Maailman Parhaan Makuinen Taikina. Uskokaa minua, olen tehnyt kattavaa tutkimustyötä :)
- Paistamisen jälkeenkin herkullista, ja kahvin ansiosta (?) ei maistu liian jouluiselle.
- Vaatii aikamoisen määrän kulhoja ja vatkaamista.
- Taikina on varsin löysää, valmis kakku pehmeää ja kuohkeaa ja irtoaa hienosti vuoasta.

Ei kommentteja: