tiistai 6. huhtikuuta 2010

Keväisiä kakkusia

Sukulaisten kesken Pojan synttäreitä (ja siinä samalla pääsiäistä) juhlittiin keväisissä tunnelmissa.

Persikkajuustokakku (2 kpl, gluteeniton)

gluteenitonta muffinssimixiä
kanelia
inkivääriä

150 g margariinia
sokeria

6 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 tlk persikoita
sitruunamehua
sokeria maun mukaan
10 liivatelehteä

2 tlk persikoita
5 liivatelehteä

suklaata
vihreitä candy melts -nappeja
rock candy -murua tai strösseleitä

Mausta muffinssiseos kanelilla ja inkiväärillä. Valmista taikina pakkauksen ohjeen mukaan, kaada laakeaan uunivuokaan ja paista kypsäksi. Murusta jäähtynyt pohja. (Tähän asti voi tehdä vaikka kuinka paljon etukäteen, sillä murut voivat olla kuivahtaneitakin.)

Sulata margariini ja sekoita taikinamurujen joukkoon. Lisää loraus sokeria. Painele kahden irtopohjavuoan tai reunavuoan pohjalle. (Itse käytin Confetin gerbera-reunavuokaa sekä pyöreää irtopohjavuokaa.)

Vaahdota vaniljakastike. Notkista tuorejuusto ja sekoita vaahdon joukkoon. Kuutioi yksi purkillinen persikoita ja soseuta toinen purkillinen. Yhdistä persikkasose ja -kuutiot vaniljavaahtoon ja mausta sokerilla ja sitruunalla. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä ja liuota ne kuumaan nesteeseen, esimerkiksi persikoiden sokeriliemeen. Sekoita ohuena nauhana täytemassaan ja kaada täyte vuokiin murupohjien päälle. Kopauta vuoan reunaa jotta pinta tasoittuu, ja nosta kylmään hyytymään ainakin pariksi tunniksi.

Soseuta kaksi purkkia persikoita. Liuota liivatteet kuten edellä ja kaada liivateneste persikkasoseen joukkoon. Lusikoi sose hyytyneen täytteen päälle ja nosta kakut takaisin kylmään.

Pursota koristelua varten koristeita, esimerkiksi
- suklaasta pieniä puita ja niihin vihreällä candy meltsillä keväiset silmut
- tummalla ja valkoisella suklaalla pajunkissoja
- vihreällä candy meltsillä kukalle lehtiä
Anna koristeiden jähmettyä kylmässä.

Irrota kakun reunat veitsellä tai lastalla vuoan reunoista ja irrota vuoka. Painele koristeet kakun reunoille ja päälle. Huomaa, että rock candy -murut sulavat nopeasti, joten niillä koristeltu kakku ei kestä säilytystä.

Huomioita reseptistä:
- Muffinssipohjaan kannattaa lisätä hieman sokeria. Lisäsin tämän ohjeeseen, vaikka omiin kakkuihini en sitä laittanut.
- Muffinssimurupohjan sijaan voi toki käyttää esimerkiksi Digestive-keksimuruja, jollei tarvitse gluteenitonta kakkua.
- Hankin kakkua varten epähuomiossa maidotonta, kaurapohjaista vaniljakastiketta. Kauran maku tuntui jonkin verran läpi hyytymättömästä täytemassasta, mutta valmiissa kakussa se ei mielestäni maistunut.
- Vaniljakastikkeen voi korvata kermavaahdolla ja vaniljasokerilla.

Ei kommentteja: