keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Pullaa, piirakkaa ja pöytäliinaa

Pääsiäisjuhlissa pöytään katettiin muutakin kuin kakkua ja konvehteja.

Alimmaiseksi levitettiin Pojan päiväkodissa itse suunnittelema ja painama kaitaliina.

Aiemmin leivotut pikkuleivät saivat keväisen koristelun.

Ensimmäistä kertaa ikinä kohotin pullataikinan kylmässä. Tein siis puolen litran taikinan kylmistä aineksista ja nostin yöksi jääkaappiin. Taikina kohosi hienosti ja siitä syntyi ihanan kuohkeita pullia - mutta... Pullan leipomisen ihanin osa on lämpimän taikinan vaivaaminen. Nyt kädet piti työntää kylmään taikinalilluun ja vaivata sinne tahmeita margariinikuutioita. Ei kivaa :-/ Taidan kuitenkin jatkossa suosia lämmintä taikinaa.

Vanilja-mantelipullat

Levitä taikinalevyn päälle vaniljakreemiä. Raasta päälle reilu kerros mantelimassaa sekä yhden sitruunan kuori. Rullaa ja leikkaa viipaleiksi vuokiin.

Kierteet kaneli-sokeritäytteellä

Levitä taikinalevylle margariinia, kanelia ja sokeria. Taita levy kahtia ja ajele poikittain taikinapyörällä noin puolentoista sentin levyisiksi suikaleiksi. Käännä suikaleet kierteelle ja pyöräytä sykkyräksi vuokaan.

Kinkkupiirakka (gluteeniton)

Pohja (ohje muokattu jauhopussin kyljestä):
100 g margariinia
1,5 dl Sunnuntai Gluteeniton Jauhoseosta
1,5 dl Sunnuntai Tumma Gluteeniton Jauhoseosta
1 dl juustoraastetta
1 1/2 dl vettä

Täyte:
kinkkusuikaleita
paprikasuikaleita (pakaste)
purjoa
½ rasiaa yrtti-tuorejuustoa
reilu 1 dl ruokakermaa
3 kananmunaa
juustoraastetta
valkopippuria, paprikaa, suolaa

Sekoita taikinan aineet. Anna taikinan levätä kylmässä ja levitä se sitten voidellun ja jauhotetun vuoan pohjalle ja reunoille. Pehmitä pannulla suikaloitua purjoa sekä paprikasekoitusta. Levitä piiraspohjalle vähän juustoa, sitten kinkkusuikaleita ja kasviksia sekä loppu juustoraaste. Pehmitä tuorejuusto kulhossa ja sekoita siihen kerma, munat ja mausteet. Kaada piiraspohjan päälle ja paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

Lohipiiras
2 pakettia isoja lehtitaikinalevyjä (pakaste)
3 dl riisiä
4 kananmunaa
½ purjo
1 ruukku tilliä
400 g lämminsavulohta
sitruunamehua
sitruunapippuria
kananmunaa voiteluun

Sulata taikinalevyt, keitä riisi ja kananmunat kypsiksi. Kauli toinen taikinalevy pellin kokoiseksi. Levitä sen päälle tasaiseksi kerrokseksi riisi, sen päälle purjo, lohipalat, tilli ja muut mausteet sekä viipaloidut kananmunat. Kauli toinen taikinalevy saman kokoiseksi. Ota siitä muotilla kuvioita. Nosta taikinalevy varovasti piirakan päälle. Taita levyn reunat piiraan alle ja painele kiinni. Voitele piirakan pinta kananmunalla ja koristele irti leikatuilla taikinakuvioilla.

Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

Ei kommentteja: