sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Luumua ja omenaa

Pihalla kasvaa pari luumupuuta, jotka tuottavat verkkaiseen tahtiin pari hedelmää per vuosi. Tuottoisampi sen sijaan on kriikunapusikko, josta saa joka toinen vuosi poimia ihan kunnollisen sadon herkullisia, mutta oi niin kovin pieniä luumuja. (Puita paremmin tuntevat: onko nämä kriikunoita vai joku miniatyyriluumu?)

Luumut/kriikunat ovat suunnilleen ison viinirypäleen kokoisia - jos niistä alkaa nävertää kiviä pois, ei paljon mitään jää jäljelle. Pienen erän jaksoin askarrella pakkaseen vaikkapa leivontaa varten, mutta loput sulloin sellaisenaan pulloon.

Päälle reilusti sokeria ja pullo täyteen sherryä. Sama idea siis kuin mustaherukkaliköörissä, mutta eri juomalla. Rommiin olen näitä aiemmin säilönyt yhdessä herukoiden ja kirsikoiden kanssa, nyt kokeilen vähän miedompaa liuosta.

Täältä voi sitten kaivaa sattumia vaikka aikuisten jäätelöannosten mausteeksi ja hörpätä herkullista hedelmäjuomaa päälle.


Poimin talteen myös viimeisen sangollisen valkeita kuulaita. Olihan se ihan kiva *tässä* kohtaa muistaa, että meillä on omenan lohkomistyökalu laatikossa odottamassa. Työ sujuikin paljon joutuisammin kuin edellisen satsin kanssa.

Osan ompuista viipaloin suoraan vuokaan ja peittelin murukerroksen alle - mururesepti on suunnilleen sama kuin tässä omenapiirakassa, mutta jätin pohjan kokonaan pois. Pellillistä varten mitoitettu muruseos peitteli omput aika mukavan paksulti tavallisessa piirakkavuoassa :)

Omenapaistos

omenoita viipaleina
kanelia
inkivääriä
2 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
2,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl kolmen viljan leseitä
2 dl juoksevaa margariinia

Levitä omenaviipaleet voideltuun piirasvuokaan. Ripottele päälle kanelia ja inkivääriä. Sekoita loput ainekset kulhossa ja painele muruseos omenoiden päälle. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes kuorrutus saa hieman väriä.

Ei kommentteja: