maanantai 27. syyskuuta 2010

Minttua ja melissaa

Ennen yöpakkasten tuloa kävin noukkimassa takapihalta talteen mintut ja sitruunamelissat. Jos on vihannessato jäänytkin vähäiseksi tänä vuonna, yrtit ovat puolestaan kukoistaneet. Kannatti kierrättää vanhat autonrenkaat!

Sitruunamelissaa tuli talteen reilu nippu. Sitä olen jotenkin tosi huonosti osannut hyödyntää - olenkohan koko kesänä poiminut vain pari lehteä koristeeksi? Nyt kaivelin kaikenlaisia juomareseptejä netistä, jospa siitä tulisi yrttiteetä keiteltyä. Vinkkejä kellään?

Minttua sen sijaan on tullut harvennettua niin ahkerasti, että lapsetkin jo huomauttelevat ettei sitä ihan joka ruokaan tarvitse laittaa... Viiden litran kulhollinen tuli kukkuroilleen, enkä edes perannut penkkiä ihan tyhjiin.

Melissan ja mintun lehdet riivin pakasterasioihin. Nippu minttua pääsi keittiön nurkkaan kuivumaan:

ja riitti siitä tukko vielä kesän viimeisiin mojitoihin.

Mangomojito
(1 annos)

½ limeä
kourallinen mintun lehtiä
1 rkl ruokosokeria
½ dl vaaleaa rommia
1 dl mango-jääteetä
1 dl vichyä
jäitä

Lohko lime lasin pohjalle. Lisää minttu ja ruokosokeri, ja hiero (esimerkiksi sähkövatkaimen vispilällä :-P) kunnes limestä irtoaa mehu. Lisää rommi, kasaa päälle reilusti jäitä ja pidennä juomaa mangoteellä ja vichyllä. Sekoittele pillinvarrella.

Toimii mainiosti myös alkoholittomana versiona ilman rommia.

1 kommentti:

Taivaanrannan Maalari kirjoitti...

Ihan totta, on ollut oikea Yrttien Kesä!! Heti huomenna muistan minäkin mennä keräämään loput maasta, pakkasen tieltä!