maanantai 28. joulukuuta 2009

Joulun jäätelökakku


Tänä vuonna jätin jouluruokien kokkailun väliin ja kiersimme Mummun ja Mummin herkkupöydissä. Mummun pöytään lupasin kuitenkin tuoda jälkiruoan.

Kinuskikissan ja Marien innoittamana päätin kokeilla suklaalla kuorrutettua jäätelökakkua, se kun oli mahdollista tehdä etukäteen pakkaseen ja sopi myös keliakiaa sairastaville jouluvieraille.

Olin hankkinut syksyn mittaan marketista valtavan 5 litran laarin Ingman Golden-merkkistä vaahterasiirappi-kahvijäätelöä. Pakkaus oli varsin askeettinen ja venäläisillä teksteillä varustettu, vaikkakin jäätelö oli kotimaista. Suurkeittiökäyttöön suunniteltua? Jäätelöstä oli syöty muutama lautasellinen, mutta kyllä sitä varmaan nelisen litraa oli jäljellä, ja kaikki upposi tähän kakkuun.

Vuoka oli nimittäin aika reippaan kokoinen ;) Tästä kakusta syötiin 7 aikuisen voimin jouluaterian päätteeksi puolet. Pienempikin olisi riittänyt, mutta joulukiireissä ei ehtinyt kovin paljon kartoittaa silikonivuokavalikoimaa. Hankin lopulta marketista ihan yksinkertaisen pyöreän 26cm vuoan, jolle mahdollisesti saattaisi olla käyttöä jatkossakin enemmän kuin koristeellisille kukkavuoille.


Vaahterasiirappi-saksanpähkinä -jäätelökakku

1,5 levyä Brunbergin tummaa suklaata
2 tl rypsiöljyä

noin 4 litraa vaahterasiirappi-kahvijäätelöä
2,5 dl saksanpähkinöitä
½ prk kondenssimaito-toffeeta
loraus vahvaa kahvia
(yli jäänyttä kuorrutussuklaata)

Sulata suklaa ja sekoita siihen öljy. Kaada sula suklaa vuoan pohjalle ja pyörittele vuokaa, kunnes suklaata on tasaisesti joka puolella eikä vuoka kuulla läpi. Kaada liika suklaa pois vuoasta. Laita vuoka noin 10 minuutiksi pakastimeen, jotta kuorrutus kovettuu.

Pehmitä jäätelöä niin, että se on helposti lusikalla levitettävissä. Hienonna pähkinät. Sekoita toffeeseen hieman kahvia, niin että tulos on kastikemainen. Jos haluat, voit lorauttaa joukkoon myös kuorrutteesta yli jääneen suklaan.

Lusikoi vuoan pohjalle puolet jäätelöstä ja levitä tasaiseksi. Ripottele kakulle tasaisesti pähkinämurska ja valuta päälle kahvitoffeeta. Täytä vuoka lopulla jäätelöllä, täyteen asti. Tasoita pinta ja nosta kakku pakkaseen. Vuoan voi suojata foliolla, mutta mieluiten vasta pinnan jähmettymisen jälkeen.

Kumoa kakku tarjoiluvadille puolisen tuntia ennen tarjoilua. Irrottele vuoka reunoista ja nosta varovasti kakun päältä. Koristele.


Koristelin joulukakun valkosuklaalla, saksanpähkinöillä sekä sokerimassasta tehdyillä tähdillä ja palloilla. Palloja on muovailtu valkoisesta ja ruskeasta massasta ja kieritelty kaakaojauheessa ja kuparikimalteessa. Osa on dipattu ensin tomusokerikuorrutteessa ja sitten nonparelleissa tai ruokokidesokerissa.

Huomioita reseptistä:
- Eihän näillä aineksilla voi epäonnistua ;) Kakku oli herkullista!
- Ison jäätelömäärän pehmittäminen on aikamoinen homma. En kuitenkaan halunnut seisottaa jäätelöä pitkään lämpimässä. Kannattaa työskennellä pienissä erissä ja käyttää apuna esimerkiksi keittiöveistä ja sähkövatkainta...
- Tasapohjaista vuokaa on vaikea nostaa ilman, että suklaakuori halkeaa jäätelön painosta. Kannattaa kasata kakku leikkuulaudan tai tarjottimen päällä ja siirtää alusta kakun mukana pakkaseen. Omaan kakkuuni tuli muutama särö, mutta ne peittyivät hyvin koristeluihin.
- Sekoitin pähkinämurskan toffeen joukkoon, koska kuvittelin sillä tavalla pääseväni helpommalla täytteen levityksen suhteen. Ja pah. Tahmea toffee sattumineen oli työlästä saada tasaisesti kakulle. Kannattaa siis ripotella sattumat erikseen ja lorottaa toffee päälle, kuten ohjeessa neuvotaan.
- Kuorrutuksesta yli jääneen suklaan voi myös antaa kovettua ja vuolla lastuiksi kakun sisään, tai päälle koristeeksi.
- Iso, pyöreä vuoka on näyttävä, mutta ei kaikkein käytännöllisin jäätelökakulle. Reunat alkavat sulaa, vaikka sisällä jäätelö on vielä kivikovaa. Kolmiomallisten palojen nyhtäminen irti kakusta on varsinkin alkuun hankalaa, sillä tahmea toffeetäyte jarruttaa. Myös tämän jäätelölaadun sisältämä kahvikastike teki kakusta venyvää ja tahmeaa; normijäätelöstä tehtynä leikkaaminen olisi ehkä helpompaa. Ongelmaa voi lieventää tekemällä kakun pitkulaiseen vuokaan tai annoskuppeihin.

2 kommenttia:

KirsiN kirjoitti...

Löysin tän sun blogin fecekeskustelun kautta. Aivan mahtavia juttuja sinä olet tehnyt!
Jätskikakkuideaa pitää toteuttaa joskus!

Viiriäinen kirjoitti...

Tervetuloa Kirsi :) ja kiitos kiitos kehuista!