tiistai 22. joulukuuta 2009

Mallasleipä


Joulupöytään viemisiksi leivoin muutaman limpun. Ohje muokattu mallaspussin takaa.

1 l piimää
1 dl siirappia
2 tl suolaa
2 pss kuivahiivaa
2 dl leipä- ja mämmimaltaita
3 dl ruisjauhoja
reilu litra vehnäjauhoja
100 g sulatettua margariinia

Lämmitä piimä reilusti kädenlämpöiseksi samalla sekoitellen, jottei hera erotu. Lisää piimän joukkoon mausteet, maltaat, ruisjauhot ja vehnäjauhoihin sekoitettu hiiva. Lisää vehnäjauhoja ja alusta palloksi. Lisää joukkoon loppuvaiheessa sulatettu margariini.

Kohota taikina ja leivo limpuiksi. Kohota vielä, pistele kohonneet leivät haarukalla ja paista reilun 200 asteen lämmössä 30-40 minuuttia. Peitä kypsä leipä liinalla, jotta kuori ei kovetu liikaa. Leipä on parhaimmillaan parin päivän kuluttua leipomisesta.


Tästä määrästä tuli ison vuokaleivän lisäksi pari reilunkokoista limppua, sillä taikina kohosi sekä kulhossa, pellillä että vielä uunissakin huimasti. Ensi suupalan perusteella maku voisi olla paljon vahvempi - lisää siirappia, suolaa, ehkäpä anista tai fenkolia tai rusinoita, kuten resepti ehdottaa? Ja ehkäpä maku tästä vielä tiivistyy jouluun mennessä.

Tästä on joka tapauksessa hyvä lähteä kehittelemään Sitä Omaa joululimpun ohjetta :)

Ei kommentteja: