keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Yllätyskynttilät

Kävin tänään työmatkalla Tampereella. Ohjelmassa oli pariin työpajaan tutustumista ja osasin odottaa inspiroivaa päivää - mutta en sentään tätä:


Vierailijat pääsivät pajalaisten kanssa kastamaan kynttilöitä. Pitkässä jonossa kierrettiin pöytää ja dippailtiin naruja paljuun :)

Ihan ekaa kertaa pääsin kokeilemaan kynttilöiden kastamista. Poika juuri muutama päivä sitten toivoikin, että tehtäisiin itse kastettuja kynttilöitä. Ehkä nyt uskallankin, kun tiedän vähän miltä homman olisi tarkoitus näyttää. Ohjeet massan valmistukseen ja dippailuun löytyvät esimerkiksi Sinellin sivuilta.


Kierrekynttilät ovat hauskoja ja yllättävän helppoja tehdä. Pari kertaa kattilaan kastettu sydänlanka kierretään spiraaliksi lyijykynänpaksuisen sähköjohdonpätkän ympärille ja annetaan kuivua muotoonsa jokusen sekunnin. Johto ujutetaan varovasti pois. Tuloksena on sievä pieni kiemura, jonka kastamista jatketaan normaalisti. Painoa kerätessään spiraali venyy jonkin verran, mutta ei aukea kokonaan. Johdon asemesta voi toki käyttää mitä tahansa muutakin puikkoa, mutta joustava materiaali on epäilemättä helpompi taivutella irti kierteen keskeltä kuin esimerkiksi puinen kynä.

Mitä paksumman kynttilästä tekee, sen enemmän kierre täyttyy massasta ja "loivenee". Tämä näkyy esimerkiksi ylemmän kuvan kynttilöistä. Omat harjoituskynttiläni ovat normaalia antiikkikynttilää selvästi ohuempia, joten kierre jäi näyttäväksi.

Raitakuvioinnit on tehty yksinkertaisesti niin, että kynttilää on viimeisillä kerroilla kastettu eri värisiin kynttiläliuoksiin haluttuun raidan kohtaan saakka, ensin ylin raita ja sitten alempi.

Ei kommentteja: