Välipäivien jääkaapissa-vain-joulujämiä-muttei-mitään-muuta -kokkauksista saisi kokonaisen aterian. Ilman maitoa ja kermaa perheen ruokkimisesta tuli välillä aikamoista improvisointia :D
Alkupalaksi lohimöhnää mallasleivän viipaleella, pääruoaksi kiiltävää kinkku-sipulipiirakkaa ja jälkkäriksi piparipalloja glögin kera :)
Lohimöhnä
1 dl lämminsavustettua kirjolohta
2 dl katkarapuja
maustekurkun viipaleita yhden kurkun verran
puoli pientä sipulia
2 keitettyä kananmunaa
2 rkl maustamatonta tuorejuustoa
loraus ranskalaista salaatinkastiketta
sitruunamehua, sitruunapippuria
Hienonna lohi, ravut, kurkut, sipuli ja munat. Sekoita. Notkista tuorejuusto salaatinkastikkeella, sekoita muiden aineiden joukkoon ja mausta.
Resepti on muokattu pinaattilettujauhepussin takaa vastaamaan jääkaapin sisältöä ;) Höystö oli herkkua niin lettujen ohessa kuin leivänkin päällä. Ja kyllä, leipä parani huomattavasti vanhetessaan.
Kiiltävä kinkkupiirakka
100g margariinia
2 dl jauhoja
loraus vettä
3 dl joulukinkkukuutioita
2 pientä sipulia
½pkt valkosipulituorejuustoa
3 dl juustoraastetta
2 dl kermaviiliä
2 munaa
valkopippuria, paprikaa, suolaa
Nypi jauhot ja pehmeä margariini. Lisää vesi ja sekoita taikinaksi, anna levätä jääkaapissa.
Suikaloi sipulit ja kuullota pannulla kinkkukuutioiden kanssa. Lisää tuorejuusto ja hauduta hetki.
Painele taikina voideltuun piirasvuokaan ja levitä päälle kinkku-sipuliseos.
Sekoita juusto, kermaviili ja munat. Mausta ja levitä seos piiraan päälle. Paista 225 asteessa puolisen tuntia.
En ollutkaan ennen tehnyt suolaista piirakkaa kermaviilillä, mutta nyt oli sekä maito että kerma loppu. Eikä ikinä ole tullut näin kaunista kiiltoa piirakan pintaan :)
Piparipallot ovat yksinkertaisesti piparitaikinan viime rippeitä pikaisesti leivottuina ettei taikina mene pahaksi. Tässä on se upea etu, että keskusta jää pehmeäksi. Joskus olen leiponut tällaisia ja paistanut vain pari minuuttia, niin että voin näennäisesti syödä valmiita keksejä mutta oikeasti herkuttelenkin piparitaikinalla :D
Glögi
mustaherukkamehua (1 dl tiivistettä + 3 dl vettä)
ruokokidesokeria
pari kanelitankoa paloiteltuna
noin 1tl neilikoita
½tl maustepippureita
reilu loraus brandya
Mehua ja mausteita keitellään hiljalleen. Kolmannella lämmityksellä maut ovat parhaimmillaan :) Brandy lisätään aikuisten mukin pohjalle tarjoilun yhteydessä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti