sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Omena päivässä...

Tämän päivän omppu oli vähän keskimääräistä muhkeampi. Ukin synttäreitä juhlittiin perhepiirissä, ja minä leivoin kakun.

Jokainen leivontablogeja seuraava varmaan heti keksii mistä innoitus on saatu - Kinuskikissan omppukakusta. Toisin kuin esikuvassaan, kakussa on gluteeniton pohja ja päällä kreemi sekä marsipaani. Kokokin on puolta pienempi.

Omenakakku

4 munaa
1 dl perunajauhoja
1½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta

Omena-kanelihilloke:
500 g omenoita raastettuna
3/4 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
1 rkl sitruunamehua
½ rkl maissitärkkelystä
½ dl vettä

Vaniljakermavaahto:

1 ps vanhan ajan vaniljakastikejauhetta (Blå Band)
2 dl ruokakermaa
½ dl vettä
2 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
½ dl omenateetä

Kostutus:
omenateetä

Kreemi:
125 g margariinia
2½ dl fariinisokeria
1½ dl tomusokeria
1 rkl omenateetä
1 rkl lime curdia

Koristelu:
250 g punaista marsipaania
250 g oranssia marsipaania
hieman ruskeaa ja vihreää marsipaania
pätkä vaniljarinkeliä

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää siivilän läpi perunajauho-leivinjauheseos ja kääntele varovasti sekaisin. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle ja paista 225 asteessa noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä.

Valitse sopivan mallinen kulho (minulla Tupperwaren Ufo). Ota taikinalevystä kulhoa ja pienempiä malleja apuna käyttäen 5 ympyrää, osan voi koota pienemmistä paloista.

Keitä omenaraastetta ja fariinisokeria sekä mausteita, kunnes omenat ovat pehmeitä. Sekoita maissitärkkelys veteen ja lisää hillokkeeseen, keitä vielä pari minuuttia. Anna jäähtyä.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta muutama desi vettä ja lisää siihen omenateetä (niitä kuivattuja omenanpaloja, joita myydään Turkissa).

Mittaa kerma ja vesi kulhoon. Lisää vaniljakastikejauhe ja vatkaa sekaisin. Jähmetä jääkaapissa noin 10 minuuttia. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä kerma ja vaniljakastike. Liuota liivatteet tilkkaan kuumaa omenateetä ja lisää vaahtoon koko ajan vatkaten.

Vuoraa kulho muovikelmulla. Kokoa kakku kerroksittain kulhoon: alimmaksi pohjalevy, kostuta omenateellä, levitä päälle omenahilloketta ja reilu kerros vaniljavaahtoa. Toista kunnes olet käyttänyt kaiken täytteen ja pohjat. Käännä kelmun reunat päällimmäiseksi ja nosta kulho jääkaappiin ainakin kolmeksi tunniksi.

Kumoa kakku vadille ja muotoile keskelle omenamainen syvennys.

Vatkaa kreemiä varten margariini ja sokerit vaahdoksi. Lisää omenatee ja lime curd, vatkaa tasaiseksi. Levitä kreemiä peittävä kerros kakun päälle.

Kauli punaisesta ja oranssista marsipaanista parin millin paksuinen levy ja nosta kakun päälle. Muotoile vihreästä marsipaanista lehti ja paina siihen lehtiruotikuvioita omenanlehdellä tai vaikka hammastikulla. Leikkaa kannaksi pala vaikkapa vaniljarinkelistä ja päällystä se ruskealla marsipaanilla. (Huom - rinkeli ei ole gluteeniton)



Huomioita reseptistä:
- Kiitokset Kinuskikissalle ideasta sekä täytereseptistä, herkkua!
- Pienensin täytteen määrää ehkä hieman reilusti, vaniljatäytettä voisi olla enemmänkin.
- Omenateetä käytin, koska sitä sattui lojumaan kaapissa. Tilalle sopii toki vaikka omenamehu tai vesi.
- Vaniljakastikkeen voi tietysti tehdä myös maitoon - minä käytin kermaa, koska sitä oli jääkaapissa vähälaktoosisena.
- Kreemi ja marsipaani oli hyvänmakuinen mutta varsin äitelä päällyste...
- Käytin koristeluun Confetin arvonnasta saamiani marsipaaneja. Olivat erityisen hyvänmakuisia - vaikka en yleensä marsipaanista niin välitäkään.
- Vihreä massa on marsipaani-sokerimassaseosta värjättynä vihreällä ruokakaupan värillä, taitoin sävyä hitusella punaista pastaväriä sekä nokareella ruskeaa marsipaania.
- Sammakko on tehty ylijäämäpalasta, mutta Tyttö vaati että senkin on päästävä kakun päälle :)

2 kommenttia:

Värttinä kirjoitti...

Aivan ihana kakku! Kiitos vinkistä, taidan kokeilla itsekin, vaikka epäilenkin etten saa päällystystä onnistumaan.

Viiriäinen kirjoitti...

Kokeile ihmeessä ja laita sitten linkki :) En ole itsekään kovin monta marsipaanikakkua tehnyt, mutta ei se ole kovin vaikeaa - kunhan muistaa pari asiaa:
- marsipaania ei saa kaulia liian ohueksi. Parin-kolmen millin paksuinen levy asettuu paljon sileämmin kakun päälle eikä repeile. Ohuesta levystä näkyvät kaikki muhkurat läpi.
- kauliessa kiinnittää huomiota siihen, että levy on tasaisen paksuinen - ei siis toisesta reunasta toista paksumpi kuten minulla kerran ;)
- reunaan meinaa tietysti väkisin tulla vekkejä - niitä kannattaa vain sinnikkäästi suostutella suoristumaan ja asetella paremmin. Marsipaani on yllättävän taipuvaista.

Kaksivärisyyden sain tähän omppuun aikaan niin, että otin samankokoiset palat oranssia, punaista ja näiden kahden sekoitusta (itse asiassa omppu on siis kolmivärinen, vaikka sekoitusväri on ehkä liian punainen että se erottuisi kokopunaisesta).

Muotoilin punaisen osan palloksi ja litistin sitä hiukan, ja kiedoin ympärille pötköt muista väreistä. Tämän kolmivärisen kiekon sitten laitoin kahden leivinpaperin väliin ja kaulin päältä - leivinpaperit auttoivat siinä, että sai käytettyä tarpeeksi voimaa ilman että massa tarttui kiinni kaulimeen.

Lopuksi irrotin leivinpaperit ja kaulin leivinpaperista tulleet rypyt pois.

Onnea omiin kokeiluihisi!