maanantai 30. elokuuta 2010

Maailma on omena

Ei ole herkumpaa kun vasta puusta poimittu Valkea kuulas. Onneksi niitä jäi puuhun vielä toinen sangollinen ja varmaan kolmaskin. Punaiset tulivat puusta alas tänään kaikki, osa jo vähän ylikypsinä.

Punaiset päätyivät soseeksi

ja osa Kuulaista amerikkalaistyyliseen piirakkaan, jonka innostuin tekemään Kinuskikissan ohjeella, tosin höystin sitä lemon curdilla ja vaihdoin sokerilaatua. Kinuskikissan piirasvuoka on varmaan korkeampi kuin minun - taikinaa oli juuri passelisti mutta omppua paljon liikaa.

Koristeena... autoja. Just because.

Apple pie

4 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
¼ tl suolaa
150 g (juoksevaa) margariinia
½ dl vettä

750 g - 1 kg omenoita
1 ½ dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
¾ dl perunajauhoja
2 rkl sitruunamehua

½ dl lemon curdia

voiteluun kananmunaa

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja suola. Lisää joukkoon margariini (kuutioina, jos käytät tavallista kiinteää) ja nypi sekaisin. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa ainakin tunti.

Pilko omenat (ja kuori, jos eivät ole oman pihan kasvatteja :)) ja poista siemenkodat. Sekoita omenoiden joukkoon sokeri, vaniljasokeri, kaneli, perunajauhot ja sitruunamehu.

Painele puolet taikinasta voidellun piirasvuoan pohjalle. Levitä pohjan päälle ohut kerros lemon curdia ja kaada päälle omenat. Kauli toinen puoli taikinasta piirakan kokoiseksi levyksi leivinpaperin päällä ja tee siihen reikäkuvioita muotilla tai veitsellä. Kippaa taikinalevy varovasti piirakan päälle. Painele reunat kiinni, voitele munalla ja paista 200 asteessa tunnin ajan. Peitä paistamisen loppuvaiheessa foliolla, jottei pinta ruskistu liikaa.

Huomioita reseptistä:
- Lukuun ottamatta omenoiden siistimistä tämä oli ihanan nopea ja yksinkertainen tehdä.
- Liekö johtunut juoksevasta margariinista, taikina oli varsin murenevaista. Alkuperäisohjeessa myös pohjalle tuleva taikinalevy kaulittiin, minä turvauduin näppeihini.
- Lemon curd toi kivan säväyksen, joskin Tytön mielestä sitruunan maku oli "hyvä, mutta outo" ja piiras olisi maistunut paremmin ilman sitä. Tai itse asiassa - "rahka olisi sopinut tähän paremmin". Ei huono ehdotus sekään.
- Täytteestä tuli uunissa ihanan hillomainen ja taikinan suola maistui mukavasti. Tätä tehdään toistekin.
- Vaniljavaahto tai -kastike olisi tietysti täydellinen kumppani omppupiiraalle, mutta ei tämä ollut liian makeaa myöskään pelkältään syötäväksi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tein ohjeellasi piiraan ja tuli tosi hyvä, pohja ei ollut yhtään mureneva, hyvin sain kaulittua. Lemon curdin sijaan käytin Lime curdia - mahtavaa. Omenat menivät juuri sellaiseksi sopivan pehmeiksi. Kiitos ohjeesta!
t. Salli

Viiriäinen kirjoitti...

Hienoa että piirakka maistui, mutta en minä tästä reseptistä voi kunniaa itselleni ottaa :)

Teitkö siis myös juoksevasta rasvasta? Ehkä minun taikinani ei sitten levännyt tarpeeksi...